SİYASİ CENTİLMENLİK FUKARASI MIYIZ?
Anayasanın 68. Maddesi şöyledir:
"Siyasi partiler, demokratik siyasi hayatın vazgeçilmez unsurlarıdır."
Toplumla Devlet ilişkisini soyut bir kavram olmaktan çıkarıp, somutlaştıran da seçme ve seçilme hakkıdır.
Şu anda toplum önünde çetin sınavlar vermekte olan siyasi partilerimiz işte böyle anayasal ve toplumsal öneme sahip kuruluşlardır. Hepsi bu memleketin partileridir.
Hepsi bu vatana hizmet yarışında olan siyasi kuruluşlardır. Bir kere olaya böyle bakacağız. Tatlı bir hizmet rekabeti içinde nefes nefese bir yarış sergileyeceğiz.
Kendi partimizi memleketin göz bebeği sayıp, diğerlerini " Başka bir ülkenin partisi" gibi görmeyeceğiz…
Medeni bir ülkeye ve oturmuş bir demokrasiye "siyasi centilmenlik" süsü ne güzel yakışır, değil mi? Genel siyaset bakımından bu böyle de, yerel siyasi yarış için böyle değil mi? Diyelim ki şehrin tanınmış bir siyasi şahsiyeti vefat etti.
Musallada tüm partilerin mensupları saf tutmuyor mu? İmam " merhumu nasıl bilirdiniz" diye sorduğunda " iyi bilirdik" demiyor muyuz? Hakkımızı samimiyetle helal etmiyor muyuz?
Dostlarımızdan, hemşerilerimizden vefatında esirgemediğimiz saygı ve muhabbeti, sağılığında neden esirgiyoruz? Yerel seçim çalışmalarında dadaş vakarını ve efendiliğini bozacak tavırlara tenezzül etmeyenler uzun vadede kazançlı çıkacaklardır. Tutarlı ve çağdaş siyaset anlayışı parti görüşleri ve prensipler üzerinden siyaset yapmayı gerektiriyor. Adayları rencide edici propagandaya, şahsiyet kırıcı iftira ve bühtanlara dayalı siyaset anlayışı bu şehre yakışmıyor.
Erzurum'a hizmet için yola koyulmuş adayların bütünü için söylüyorum. Medeni cesaret göstermişler, demokratik haklarını kullanmışlar. Partilerinin yetkili kurullarınca, daha doğrusu liderleri tarafından listeye konulmuşlar. Daha listeler açıklandığında ben işin yönteminin yanlış olduğunu yazmıştım.(BAKINIZ:http://www.palandokengazetesi.net/haber_detay.asp?News=2015) Hala da aynı kanaatteyim. Dar bölge-tercihli sistem benimsenmeden "Atanmış vekiller" dönemi kapanmayacaktır.
Ama bu yöntem hatasında adayların ne kabahati var? Onlar, önceden belirlenip ilan edilen koşulları yerine getirerek girmişler listelere. Siyasi partiler kanunu ve seçim kanunun eksikliklerinden adaylar sorumlu değil ki…
Seçime günler kala hala adayları tartışıyor olmamız hiç şık değil, normal değil, faydalı değil. Artık bir dahaki seçime kadar siyaset yolunu bu arkadaşlarla yürüyeceğiz. Onların kollarını kanatlarını şimdiden kırmayalım. Hizmet şevklerini gevşetmeyelim.
Eksikliklerini teşhir yerine, noksanlıklarını gidermeye uğraşalım. Fikri destekte bulunalım. Nazik uyarılar, gerçekçi tenkitlerle ufuklarını açalım. Ama asla çamur atmayalım. Tahkir etmeyelim. Küçük görmeyelim. Marifetlerini görmezlikten gelip, kusurlarına büyüteçle bakmayalım. Onlar da birer Erzurumlu, onlar da birer memleket evladı. Henüz denemediğimiz, performanslarını ölçmediğimiz bu insanlara peşin hükümlü davranmak haksızlık değil mi?
Gelin, parti farkı gözetmeden tüm adaylarımıza bir kredi açalım. Bir fırsat tanıyalım. Bakarsınız hizmet kabiliyeti bakımından şimdilik bizce meçhul kişilerden "iyi siyasetçiler" çıkar.
|