Vahdet Nafiz Aksu

ANA SAYFABUGÜNKÜ ERZURUMYEREL YAZILAR MAKALE / FIKRA / ÖYKÜ ERZURUM YAZILARI KİTABITÜM ŞİİRLERİM PDF

serbest  şiirlerimheceyle şiirlerim heceyle rübailer sesli şiirlerim resimli şiirlerimşiir sunuları

 

Vahdet Nafiz Aksu

E-KANAL CANLI YAYIN

TRT'DEKİ SÖYLEŞİLERİM

USTALARDAN SESLİ ŞİİRLER

ŞİİR VİDEOLARI -VNA

HER ŞEYİN BAŞLADIĞI ŞEHİR

ÖNERİLER/ETKİNLİKLER

STRATEJİK HEDEFLER

BELGELERLE ERMENİ ZULMÜ

NET KÜTÜPHANE

100 TEMEL ESER

TARİH/ KÜLTÜR SOHBETLERİ

OSMANLI TARİHİ

SARI GELİN KİMİN TÜRKÜSÜ

ERZURUM  FIKRALARI

ÖZGEÇMİŞİM

FOTOBEN

KİTAPLARIM



SÖZÜN SERHADDİ DUA




stratejik araştırma kurumları

araştırmacılar için kaynaklar

Türk dünyası araştırmaları

filozofların fikir dünyası

mevlana ney ve sema

Türk edebiyatı kolleksiyonu

edebiyat söyleşileri

düşünce dergi ve siteleri

e-kitap bankası

altı çizili satırlar

kuran ufku

öğrenciler için kaynaklar

ekovart tv-sanat haberleri

Türk islâm sanatları

kültür ve turizm bakanlığı

kent kent yeryüzü

yapı kredi kültür-sanat

gazetelerin birinci sayfaları

yerel medya

gazetelerin internet sayfaları

bebek ve anne com

gerekli tüm linkler



 
SIK DİNLEDİKLERİM

 




kelâm-ı kibar


 

 

  İletişim Formu


 

bu sayaçtan önceki ziyaretçi:
165900

 

 

Google Site

 

 

 
 
ORGAN NAKLİ MERKEZİNİN YENİ DÖNEMİ

Palandöken Gazetesi’nin Cumartesi günkü manşetinde “Organ Nakli Merkezinde” ameliyatlara başlandığına dair gelişme yer alıyordu.

Prof. Dr. Yalçın Polat’ın başka bir kuruluşta görev almasıyla nakillere ara verildiğini işittiğimde şöyle düşünmüştüm:

“Yalçın Hoca, başarılı bir cerrah, merkezin kuruluşuna da emeği geçen bilim adamlarından… Ama aslolan müesseselerdir. Eğer ‘Organ Nakli Merkezi’ şahısların mevcudiyetine bağlı sıradan bir kuruluş değil de ciddi bir bilim ve uygulama merkeziyse başının çaresine bakar, mevcut ekiple yoluna devam eder! ”

Nitekim öyle oldu. Yasal işlemler tamamlandı, nakillere yeniden başlandı.

Merkezin müdürlüğüne atanan Doç. Dr. Bülent Aydınlı, göreve başlaması münasebetiyle yaptığı konuşmada şöyle demiş: “Organ nakli gönül işidir, maddi karşılığı da yoktur…”

Bazen haberlerde yer alıyor. Hava alanlarındaki inanılmaz fedakârlık maratonuna gıpta ediyoruz; gecesini gündüzünü ameliyathanelerde geçiren cerrahları, hemşireleri, yardımcı personelleri gördükçe “İşte insanlık bu, hekimlik bu” diye gönülden alkış vuruyoruz.

Sayın AYDINLI’YA hak veriyor ve diyorum ki; “Evet, Hocam! Bu işler gönül işi… Harikalar yaratan mahir parmaklarınıza şefkatli yürekleriniz ve yüksek karakteriniz eşlik etmedikçe… Bu çetin mesaiden zevk almanız mümkün değil…

Mevla’nın şifa bahşeden iradesine, mahir ellerinizi sebep tayin etmesinden büyük ödül olur mu?

Çaresiz bir insanın hayata yeniden tutunmasına vesile olmanın huzurunu, hangi banknot destesinde bulabilirsiniz? Sizlere bu büyük şefkat ve hizmet yolunda başarılar diliyorum.”

Yediden yetmişe tüm şehir “Organ Nakli Merkezine” göz bebeği gibi bakmalı. Donanım ve eleman bakımından belli bir düzeyi yakaladığında bu merkezin bölgesel ve uluslararası hüviyet kazanması pekâlâ mümkündür. En azından komşu illerin ve komşu ülkelerin ilgi odağı olabiliriz. Kuzey Irak’tan, Kafkaslardan, Türk Cumhuriyetlerinden ambulans uçakla gelecek hastalar… Yüksek beceriyle yapılacak nakiller… Bu merkezin en kısa sürede “ Kalp nakli” yapılabilecek düzeye getirilmesi… Ayrı bir “Kalp Cerrahisi Merkezi” oluşturulması da hayallerimiz ve beklentilerimiz arasında yer alıyor…

ATA-TEKNOKENT PEK ŞIK OLMUŞ!

Teknokent’in iki ana hizmet binasından birisi bitirilmiş. Bitirilen bölümü şöyle bir dolaştım. Pek güzel, şık bir bina olmuş. Diğer bina hala inşaat aşamasında. İnşallah o da yakın zamanda hizmete açılır. Çevre tanzimi bir an önce tamamlanır.

Tabii burada asıl önemli olan zarftan çok mazruf. Öteden beri Atatürk Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesini, “Şehrin geleceğine döşenen hızlandırılmış raylar” olarak gördüm, görmeye devam ediyorum.

Yıllarca “Atatürk Üniversitesi şehrin kalkınmasında yeterli rol oynamıyor, üzerine düşeni yapmıyor” yaftasını çerçeveletip, üniversitenin boynuna y astık

Kısmen haklı olduğumuz yönler vardı. Ama karar vericiler ve vizyon tayincileri şunu düşünmediler ve ifade etmediler; “Üniversitenin bilimsel birikimini kamu ve özel sektörün kalkınma sürecine nasıl dahil edebiliriz?”

Evet, Üniversitenin kent kalkınmasına katkısı farzdı. Ama ortada bunu mümkün kılacak platform yoktu. Öğretim üyelerinden kim nasıl proje talep edecekti? Bilim adamları birikimlerini hangi metotlarla meşru çerçevede alıcısına pazarlayacaktı?

Gerçi teknokent olgusu “Bilimin pazarlanması, Bilim adamının sermayeyle flörtü, bilimin ticarileşmesi” yönünden tartışılıyor ve bu yönlerden ortaya haklı karşı tezler konuluyor. Bu, işin bir başka tarafı…

Ortada bir fiili durum var. Yürürlükteki ekonomik modele uygun şekilde “İş âlemi-üniversite” evliliği kaçınılmazsa… Bu evliliğin nikâh dairesi TEKNOKENT olacaktır!

ATA-TEKNOKENT’İ bu aralar şehrin gündemine tekrar taşımakta yarar görüyorum. Önemli firmalar başvuruda bulunmuşlar ve tabelalarını asmışlar.

Acaba ofislerde yoğun bir faaliyet var mı? Bilmiyorum. Dedim ya, binayı şöyle bir dolaştım sadece…

Tanınmış ve büyük firmaların burada ofis açmalarını sağlamamız lazım. ARÇELİK, VESTEL, BÜYÜK OTOMOBİL FİRMALARI… Ve aklıma şimdi gelmeyen… AR-GE birimleri güçlü kuruluşların burada ofislerinin bulunması çok önemli… Sanırım yönetim bu önemin farkında ve gereğini yerine getirme çabasında…

Gerekli altyapı sağlanırsa… ATA-TEKNOKENT’İN kısa sürede büyük aşama kaydedeceğine inanıyorum. Çünkü TÜBİTAK-KOSGEP-DPT gibi kuruluşlara esaslı projeler hazırlama becerisinde… AB Projelerine aşina çok sayıda genç bilim adamımız var… Bu birikmiş bilimsel enerjiyi iyi kanalize edersek, başarı atakları ardı ardına gelecektir…

Dedik ya… Üniversiteyi şehrin kalkınmasında doğrudan aktör haline getirebilecek bir platform halin gelebilir, ATA-TEKNOKENT… Yeter ki, Üniversite’den iş âlemine açılan bu pencere; kısır çekişme, para pul hesabı, kısa yoldan cep doldurma kepazelikleriyle perdelenmesin… Meşru kazanç fırsatına fedakârlık ve Allah rızası gibi yüksek karakter özellikleri eşlik etsin…

Dedim ya, şehir üst yönetimi, siyasi heyet ve stk’lar ATA-TEKNOKENT’E lütfen biraz daha yoğunlaşsınlar… Geleceğin kalp atış sesleri buradan geliyor, çünkü…