ADI NE OLSUN, YERİ KİM BULSUN?
İkinci Üniversite hakkında yıllardır yazan kişilerdeniz. Bu büyük projenin nihayet yasalaşma sürecine girmiş olmasından duyduğumuz heyecanı coşkuyla dile getirdik. Emeği geçenleri alkışladık.
İkinci Üniversitenin adı ve açılmasında yarar gördüğümüz bölümlerle ilişkin düşüncelerimizi kamuoyuyla zaman zaman paylaştık. Tekrarlamaya gerek görmüyorum.
Şu kadarını söyleyeyim ki, “Klonlama Üniversiteye” karşıyım, Açılmasında yasal zorunluluk bulunan bölümler dışında, aynı ya da benzer bölümleri açmak ne kadar doğru?
Bu önemli projeyi yasalaşma aşamasına getirerek büyük bir rüyayı gerçeğe dönüştürenleri şimdi yeni görevler bekliyor.
Evlada güzel bir ad koymak, onun dünyaya gelmesine vesile olmak kadar önemlidir. Bu bir, ikincisi; bölümler isabetli olmalı.
Ben “Teknoloji Üniversitesi” fikrinde ısrarlıyım. Ancak itiraf edeyim ki, bu önerim dostlar arasında çok sıcak karşılanmıyor. Bu konularla alakalı dostlar,“Teknik Üniversite olsun, Teknoloji dersek, üniversitenin büyüme potansiyelini ve bazı bölümlerin açılması imkânını sınırlarız” diyorlar.
Üniversitenin yeri konusu da bu aralar çok tartışılıyor. “Gaziler Mahallesi civarı olmalı” diyenler var. Galiba bu dostlar bir taşla iki kuş vurmak düşüncesindeler: “Hem bazı bakımlardan şehir ahalisini daha da kaynaştırmış oluruz; hem de şehrin görüntüsünü iyileştiririz”
Üniversite kurulması gibi büyük projeyi “Kentsel dönüşüm vasıtası” olarak görmek ne kadar yanlış! “Belli bir bölgeye Üniversite kuralım da, oradakilerle ilişkileri sıcaklaştıralım” örtülü düşüncesi ne kadar sakat!
Bu şehir merkeziyle, varoşuyla, şu semtiyle, bu semtiyle bir bütündür. Aynı teknenin hamurudur. Kalbi aynı atar, vicdanı paralel sızlar, beyni aynı düşünür…
Üniversetiyi bir semte açarak, o semti “Daha Erzurum” yapamayız! Üniversiteyi böyle bir tali yarara alet edemeyiz.
• Üniversitenin fiziki ve bilimsel büyümesine imkan tanıyacak,
• Rahat bir yerleşke imkanı sağlayacak,
• Tercih edecek öğrencileri rahat ettirecek, onlara güvenlik hissi verecek,
• Şehrin büyüme istikametinde bir yer tespiti çabası içinde olmalıyız.
Bana göre bu kıstaslara en uygun düşen alan, Erzurum – Aziziye İlçesi istikametidir. Erzurum- Ilıca diyelim de daha anlaşılır olsun!
İkinci Üniversite konusunda başından beri müspet bir yaklaşım sergileyen Atatürk Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Hikmet KOÇAK, basın toplantısında “Aziziye Araştırma Hastanesinin yerini ikinci Üniversiteye verebiliriz” demiş.
İkinci Üniversite gündeme gelince Ankara’ya engelleme çıkarmaları yapan Rektörlük anlayışından, bu yüksek idrak noktasına geldik, ne kadar güzel, değil mi?
Bence bu bina yeni Üniversiteye verilsin, ama Üniversite yerleşkesi olarak değil. Bu bina, ikinci Üniversite için önerdiğimiz “İngilizce Tıp Fakültesine” ne kadar da yakışır!
Bizimkisi de hayal işte! Ama unutmayın ki, ikinci Üniversite de düne kadar hayaldi, dirayetli insanların çaba ve takibiyle gerçek oldu.
“SİVİL HAVACILIK YÜKSEKOKULU” ÖNERİSİ
İkinci Üniversite konusunda çok sayıda e-posta alıyorum demiştim ya. Bunlardan birisi de değerli bir akademisyen bir hemşerimizden geldi.
Gaziosmanpaşa Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim üyesi Sayın Prof.Dr. Fatih Coşkun ERTAŞ, sürekli şehri için düşünen, bu düşüncelerini de zaman zaman bizimle paylaşan bir hocamız.
Değerli Profesörün, İkinci Üniversite bünyesinde SİVİL HAVACILIK YÜKSEKOKULU açılmasına ilişkin mektubunda yer alan ve iştirak ettiğim gerekçeleri aşağıya alıyorum:
• Halen Türkiye'de Anadolu Üniversitesi bünyesinde bir tane Sivil Havacılık Yüksekokulu bulunmaktadır.
• Diğer Üniversiteler sağlam bir alt yapı gerektirdiğinden bu yüksek okulun kurulmasını gündeme getirmemektedirler.
• Son yıllarda ülkemizde hava ulaşımının ve hava alanı sayısının artmasından dolayı ülke genelinde bu yüksek okulun mezunlarına ihtiyaç artmakta ve dolayısıyla sayısının artması kaçınılmazdır.
• Erzurum'da havalimanı yakınında kurulacak yeni bir yerleşke ile birlikte bu ihtiyacı kolayca karşılayacak bir durumdadır. (İsimlerini vermemekle birlikte bu özelliğe sahip ancak 1-2 il ön plana çıkabilir. En avantajlı il de Erzurum'dur.)
• Bu yüksek okul, ayrıca Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi bünyesindeki diğer teknik bölümlerin gelişmesine de destek sağlayacak ve üniversite gelişiminde çok kısa zamanda büyük yol kat etmiş olacaktır.
|