Vahdet Nafiz Aksu

ANA SAYFABUGÜNKÜ ERZURUMYEREL YAZILAR MAKALE / FIKRA / ÖYKÜ ERZURUM YAZILARI KİTABITÜM ŞİİRLERİM PDF

serbest  şiirlerimheceyle şiirlerim heceyle rübailer sesli şiirlerim resimli şiirlerimşiir sunuları

 

Vahdet Nafiz Aksu

E-KANAL CANLI YAYIN

TRT'DEKİ SÖYLEŞİLERİM

USTALARDAN SESLİ ŞİİRLER

ŞİİR VİDEOLARI -VNA

HER ŞEYİN BAŞLADIĞI ŞEHİR

ÖNERİLER/ETKİNLİKLER

STRATEJİK HEDEFLER

BELGELERLE ERMENİ ZULMÜ

NET KÜTÜPHANE

100 TEMEL ESER

TARİH/ KÜLTÜR SOHBETLERİ

OSMANLI TARİHİ

SARI GELİN KİMİN TÜRKÜSÜ

ERZURUM  FIKRALARI

ÖZGEÇMİŞİM

FOTOBEN

KİTAPLARIM



SÖZÜN SERHADDİ DUA




stratejik araştırma kurumları

araştırmacılar için kaynaklar

Türk dünyası araştırmaları

filozofların fikir dünyası

mevlana ney ve sema

Türk edebiyatı kolleksiyonu

edebiyat söyleşileri

düşünce dergi ve siteleri

e-kitap bankası

altı çizili satırlar

kuran ufku

öğrenciler için kaynaklar

ekovart tv-sanat haberleri

Türk islâm sanatları

kültür ve turizm bakanlığı

kent kent yeryüzü

yapı kredi kültür-sanat

gazetelerin birinci sayfaları

yerel medya

gazetelerin internet sayfaları

bebek ve anne com

gerekli tüm linkler



 
SIK DİNLEDİKLERİM

 




kelâm-ı kibar


 

 

  İletişim Formu


 

bu sayaçtan önceki ziyaretçi:
165900

 

 

Google Site

 

 

 
 
SUSKUN AYDINLAR ŞEHRİ

Dünyada olup bitenleri doğru analiz edebilmek için “Sağlam bilgi kaynaklarına” ihtiyaç duyarız. Ülkemiz ve bölgemizdeki gelişmeler üzerinde fikir yürütmek için de güncel ve doğru verilere ulaşabilmek gerekir. Aksi halde “Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olma” bahtsızlığına düşeriz.

Son yıllarda iyice yaygınlaşan bilgi teknolojileri ve bilişim çalışmalarıyla, bilgiye ulaşmada yeni imkânlara kavuştuk.

Bilinçli bilgi tüketicileriyle bilgiyi üreten beyinler arasına çok şeritli bilgi otoyolları döşeniyor. Yazılı ve basılı kaynakların elektronik ortama aktarılarak internet üzerinden paylaştırılması sayesinde daha çok kişi, daha çok bilgiden, daha hızlı şekilde yararlanma fırsatı buluyor.

İnternet, bilgi sunumuyla birlikte, bilginin üretim sürecinde de rol oynuyor. Artık bilgi üretiminin ana merkezleri olan üniversiteler, araştırma kuruluşları ve arge şirketleri “bilgi ürünlerini” uygun bir veri tabanı oluşturarak isteyen herkese en hızlı şekilde sunma çabasındalar. Böylece bölgesel/küresel prestij kazanmakla kalmıyorlar, önemli bir görevi de yerine getirmiş oluyorlar.

Birçok üniversitemiz bu görevin bilincinde olarak ürettiği bilgileri internet üzerinden okuyucunun kullanımına “ Taze taze “ sunuyor. Bunu iki yolla gerçekleştiriyor;

Bir, Fakülteler dergilerini düzenli bir şekilde internete yüklüyorlar. Kullanıcı, ilgi alanına göre dergileri takip edip, istediği araştırma ve makaleye ulaşabiliyor. Bazı Fakülte dergilerine isteyen her kullanıcı erişebilirken, bazıları üyelik gerektiriyor.

İki, Birçok üniversitemiz “STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ” kurmuş. Bu merkezlerde önemli yurt ve dünya sorunları ele alınıyor, çözüm önerileri tartışılıyor. Bilim adamlarının araştırma, inceleme ve makalelerine kullanıcılar rahatlıkla ulaşabiliyor. Bu merkezler, sadece bilim adamları için değil, herkes için bir internet başvuru kaynağı haline gelmiş bulunuyor.

Atatürk Üniversitesinin bazı fakültelerince yayınlanan dergiler var. Bu dergilerin bazılarında yayımlanan makaleleri indirip yararlanmak mümkün…

Mesela, İlahiyat Fakültesi dergisinin, 17- 28 arası sayılarını internet ortamında okuyabiliyoruz. Çok kıymetli hocaların birbirinden değerli makalelerini inceleyebiliyoruz.

İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültemizin hakemli dergisinde kim bilir ne kadar güzel makaleler yayımlanmıştır? Değerli öğretim üyelerimizin, vilayetimiz ve bölgemizin iktisadi yapısı, ekonomik sorunları ve çözüm yolları konusunda önemli araştırmalarının bulunduğuna hiç şüphe etmediğim yazılarına internetten ulaşamıyoruz.

Aynı şekilde Ziraat Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve diğer fakültelerinin öğretim üyelerinin makalelerinden internet üzerinden yararlanacağımız günü iple çekiyoruz… Bölgemiz ve ilimizin problemlerini analizde onların bilimsel yaklaşımlarına gerçekten çok ihtiyacımız var.

Atatürk Üniversitemizin süratle yerine getirmesi gereken bir başka vazife daha var.

Zaman geçirmeden “ATAUNI STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ” faaliyete geçmelidir. Üniversitenin bünyesinde, daire başkanlığı şeklinde yapılanan ve üniversitenin kurumsal stratejilerini tespitle görevli birime başarılar diliyoruz. Elbette kast ettiğimiz bu birim değil.

Üniversitemizin tüm ülke sorunlarını analiz edecek… Bölge üzerinde çalışmalar yapacak… Kafkaslar, Orta Asya, Türk Cumhuriyetleri üzerinde araştırma ve raporlar hazırlayacak bilimsel kapasitesi var. Tecrübesi var. Birikimi var.

Memleketin yazarı çizeri, araştırıcısı başı sıkıştığında bu meseleler hakkında bilgi ve veri topluyor. TESEV’İN, ASAM’IN, TASAM’IN raporlarına müracaat ediyor.

USAG, KÖKSAV, SAM. BAŞKENT, STRATEJİ. YILDIZ, ANASAM, UGSAD. STRATEJİ ÇUKUROVA temel memleket sorunları hakkında kapsamlı araştırmalara imza atıyor.

Araştırıcılar ve medya, strateji merkezi bulunan üniversite hocalarına güncel konularda bilirkişi olarak başvuruyorlar, görüş alıyorlar.

Hemen her gün ekranlarda birkaç üniversitenin profesörü önemli konularda ahkâm yürütüyor.

Bazısını tanıyorum. Bazısının bilimsel çalışmalarına aşinalığım var. Atatürk Üniversitemizde, alanında söz söylemeye, fikir yürütmeye ehil nice otorite bilim adamı var. Kendilerine fırsat verilse ne büyük araştırmalara imza atabilecek kapasitedeler.

Ancak bu muazzam potansiyele rağmen, Atatürk Üniversitesi suskun bir dev görünümde… Erzurum adeta “SUSKUN AYDIRLAR ŞEHRİ”…

Ama biz, konuşan, yazan, eser veren… Dünya çapında kendinden söz ettiren bir üniversite hayali içindeyiz.

Sayın Rektör, “Atatürk Üniversitesini Dünya Üniversitesi haline getirme” yolunda önemli adımlar atıyor. Bu adımların biri mutlaka STRATEJİ GELİŞTİRME merkezini faaliyete geçirme olmalıdır.

ATAUNİ STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ sayfalarından, hocalarımızın makale ve araştırmalarını okuyacağım günlerin hasreti içindeyim. Şu anda bu ihtiyacımın bir bölümünü, bizden otuz sene sonra kurulan üniversitelerin sayfalarından gideriyorum, bu da beni çok üzüyor.