ERZURUM'A HIZLI TREN UMUDU
Türkiye’nin ilk hızlı treninin, Ankara Eskişehir arasında işlemeye başladığı günlerde yapılan bir açıklama dikkatimi çekmişti. ODTÜ teknopark tarafından “Türk rayına göre tren” icat edilmişti. Buluş önemliydi, artık eski ve köhne raylarımıza uygun; yeni ve güvenli bir sistemden söz edebiliyorduk.
Buluş, ülkemizin yıllardır ihmal edilen demiryolu ulaşımına taze bir soluk getireceği için ilgimi çekmedi sadece. Erzurum’u Ankara ve İstanbul’a bağlayan demir ağların yeniden inşası çok zor işti. Eğer bu icat devreye girmeseydi, eski ağları yenilemeden hızlı trenden bahsetmek, boş hayalden öteye geçemezdi.
ODTÜ’LÜ bilim adamlarının buluşu sayesinde artık şehrimiz için hızlı tren, kısa sürede imkân dâhiline girmiş oldu. Nasıl mı? Notlarımıza göz atalım.
Ankara ODTÜ Teknoparkı'nda, Türkiye'nin mevcut 11 bin kilometrelik demiryolu yenilenmese bile, devrilmeden hız yapabilecek ucuz tren üretildi. Buna “Türk rayına göre tren” diyebiliriz. Mevcut trenlerden yüzde 70 daha farklı ve özgün olan bu trenin Aerodinamik gövdesi sadece 12 ton (diğerleri 20 ton) ve konforlu.
Bu tren için ayrı ve özel ray inşası gerekmiyor. Mevcut raylar üzerine konulduğunda çok rahat ve güvenli kullanımı mümkün. Hafif, raylara yakın ve her biri bağımsız olan süspansiyon sistemi ile her türlü hatta çalışabiliyor. Rayı kavrayan sistem sayesinde devrilme olasılığı azaltılıyor.
Şu anda kullanılan trenlerin tekerlek sistemleri Türkiye’de üretilemiyor. Yeni trenin 50 cm'lik tekerleklerini Türkiye'deki her organize sanayi bölgesinde üretmek mümkün.
Her vagonda 100 beygirlik hibrit motor var. Bu motor yurt içi ve yurt dışından temin edilebilir.
Trenin Azami hızı 160 km… Bu hızla tren Ankara-Erzurum arasını 4 saatte alabilir…
“Bu hızla tren Ankara-Erzurum arasını 4 saatte alabilir…” cümlesi aynen ODTÜ teknoparkın açıklamasında yer alıyor. O bakımdan önemli buluyorum.
“Türk rayına göre tasarlanan” hızlı trenin Ankara-Erzurum hattı için ne derece uygulanabilir olduğunu anlayabilmek için ODTÜ Teknoparka şu e-maili gönderdim.
Sizlerden alıntı yapılarak yazılan haberlerde, projesini tamamladığınız Trenin Azami hızının 160 km olduğu ve bu hızla trenin Ankara-Erzurum arasını 4 saatte alabileceği belirtilmektedir.
1) Ankara- Erzurum hattı engebeli bir hattır, buna rağmen tasarlanan trenin devrilmeme özelliği bu hat için de geçerli midir ve ek bir altyapı ve ray yatırımı yapmadan bu hatta projesini yaptığınız hızlı trenin işlemesi teknik olarak mümkün müdür?
2) Devlet Demir Yolları İşletmesi, söz konusu hatta bu treni işletme kararı alırsa, bunun yaklaşık maliyeti ne kadar olur?
Sorularıma cevap geldiğinde inşallah sizlerle de paylaşırım. Ancak, yapılan açıklamalardan zaten projenin uygulanabilir olduğu görülüyor.
Bu yeni buluş “Ankara-Erzurum Hızlı Tren Projesini” uzak bir hayal olmaktan çıkarıyor. Hemen başlanabilecek altın proje haline getiriyor. Düşünün, yeni hat inşasına gerek yok, tamirata bile lüzum kalmayabilir. Bir yeni lokomotif, Türkiye’de gayet ucuza üretilebilecek ucuz tekerlekler. Belki kısa sürede bitirilmesi mümkün olan sinyalizasyon düzenlemesi. Hepsi bu kadar…
Demiryolları idaresi son yıllarda parasız pulsuz, işsiz güçsüz bir kuruluş olmaktan kurtarıldı… Kendisine bütçeden daha çok kaynak aktarılan, hızlı sistemlere odaklanan kuruluş haline gelen DDY İşletmesi, Ankara-Erzurum hattı için harekete geçmiştir bile.
Eğer geçmemişse, görev bizlere düşüyor. Şehrin yöneticileri hemen harekete geçmeli, siyasi heyet Bakanlık ve Genel Müdürlükle yaptığı görüşmeleri kamuoyu ile paylaşmalı.
ODTÜ Teknoparkın buluşundan önce Ankara-Erzurum hattı için hazırlanan projede, mevcut hatların tamiratı ve sinyalizasyon iyileştirmeleriyle Ankara’dan Erzurum’a 12 saatte varılması öngörülüyordu. Hattın kayseri üzerinden alınarak, otobüs yoluna, yani Ankara –Yozgat güzergâhına çekilmesiyle de yaklaşık 4 saatlik kısalma hedefleniyordu.
Demek ki, mevcut hatta hiç dokunulmadan “Türk rayına göre tren” sistemi uygulansa, Erzurum’dan hızlı trenimize binip, beş saate Ankara’ya varabileceğiz… Hele de hat, Kayseri üzerinden Yozgat’a alınsa… Yol, daha da kısalacak.
Bir de Kars - Ahılkelek-Tiflis-Bakü demiryolu Projesini bu çerçevede tekrar düşünün. 21.Yüzyılın İpekyolunda Erzurum nasıl bir yıldız gibi parlayacak, hayal edin… Erzurum hafif raylı sistemi de bu vesileyle hatırlamış olalım ve Sayın Küçükler’e hatırlatalım!
|