Vahdet Nafiz Aksu

ANA SAYFABUGÜNKÜ ERZURUMYEREL YAZILAR MAKALE / FIKRA / ÖYKÜ ERZURUM YAZILARI KİTABITÜM ŞİİRLERİM PDF

serbest  şiirlerimheceyle şiirlerim heceyle rübailer sesli şiirlerim resimli şiirlerimşiir sunuları

 

Vahdet Nafiz Aksu

E-KANAL CANLI YAYIN

TRT'DEKİ SÖYLEŞİLERİM

USTALARDAN SESLİ ŞİİRLER

ŞİİR VİDEOLARI -VNA

HER ŞEYİN BAŞLADIĞI ŞEHİR

ÖNERİLER/ETKİNLİKLER

STRATEJİK HEDEFLER

BELGELERLE ERMENİ ZULMÜ

NET KÜTÜPHANE

100 TEMEL ESER

TARİH/ KÜLTÜR SOHBETLERİ

OSMANLI TARİHİ

SARI GELİN KİMİN TÜRKÜSÜ

ERZURUM  FIKRALARI

ÖZGEÇMİŞİM

FOTOBEN

KİTAPLARIM



SÖZÜN SERHADDİ DUA




stratejik araştırma kurumları

araştırmacılar için kaynaklar

Türk dünyası araştırmaları

filozofların fikir dünyası

mevlana ney ve sema

Türk edebiyatı kolleksiyonu

edebiyat söyleşileri

düşünce dergi ve siteleri

e-kitap bankası

altı çizili satırlar

kuran ufku

öğrenciler için kaynaklar

ekovart tv-sanat haberleri

Türk islâm sanatları

kültür ve turizm bakanlığı

kent kent yeryüzü

yapı kredi kültür-sanat

gazetelerin birinci sayfaları

yerel medya

gazetelerin internet sayfaları

bebek ve anne com

gerekli tüm linkler



 
SIK DİNLEDİKLERİM

 




kelâm-ı kibar


 

 

  İletişim Formu


 

bu sayaçtan önceki ziyaretçi:
165900

 

 

Google Site

 

 

 
 
İKİNCİ KÜÇÜKLER DÖNEMİ VE E-BELEDİYE

Kamuoyunun, “e-Türkiye” kavramıyla tanışması sanırım on yıla yakın bir sürece tekabül ediyor. e-devlet, e-sağlık, e-eğitim derken, e-belediye de üzerinde yoğunlukla durulan kavramlar arasına girdi.

Dünya Bankası, e-devleti, “devleti daha erişilebilir, etkin ve güvenilir bir yapıya dönüştürecek ‘Bilgi İşlem Teknolojileri’ kullanımı” olarak tanımlıyor. Demek ki, e-belediye için de “Belediyeyi daha erişilebilir, etkin ve güvenilir bir yapıya dönüştürecek ‘Bilgi İşlem Teknolojileri’ kullanımı olarak tarif edebiliriz.

Belediye hizmetlerinde şeffaflık son yıllarda halk tarafından çok önemseniyor. Vatandaş, şeffaf yönetimi yolsuzluğun panzehiri olarak görüyor. İyi de, şeffaf yönetim söylemden eyleme geçemedikçe ne ifade eder? Şeffaflığı, beyanat kalkınmacılığının lafazanlığından kurtarıp eyleme dönüştürmenin kestirme bir yolu var mı diye sorarsanız, “ Bir an önce e-belediyeciliğe geçmek lazım” derim.

Bizde genel olarak e-Belediye, “Belediye tarafından başarılı ve faydalı bir internet sunumu” olarak algılanıyor. Çok yanlış… Tasarım ve kapasite olarak güzel bir web sitesi hazırlanıyor, buraya kenti tanıtıcı, belediyenin faaliyetlerini anlatıcı yazılı ve görsel malzemeler yerleştiriliyor.

Çoğu Belediye’nin sitesi, başkanın icraatın içinden programına dönüşüyor. Becerseler başkanlarının rüyalarını bile naklen aktaracaklar. Bir noktaya kadar, hizmet tanıtımı ve propaganda da makul ve elbette gerekli… Ancak, E-Belediyeciliği icraat tanıtımı ve internet üzerinden form sağlanması gibi sıradan, rutin on-line hizmetlere indirgememeli…

Belediye yönetimleri, net üzerinden tanıtım çabalarının yanı sıra, bilgi ve iletişim teknolojilerinden yararlanarak, kamu yönetiminin modernleştirilmesine yönelik atılımlar planlamalıdır.

Erzurum e-Belediye, Ama nasıl?

Erzurum Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin, belli ölçüde başladıkları e-Belediyeciliği süratle geliştirmeleri gerektiğine inanıyorum.

Yukarıda değindik. e-Belediye, “başarılı ve faydalı bir internet sunumundan” ibaret değil.

Erzurum Belediyelerinin hedefi: İlk Beş yılda tüm yerel hizmetlerin yüzde yüzünün internet üzerinden sağlanması olmalıdır. Bunun için “7 gün 24”saat hizmet veren bir e yapı oluşturulmalıdır. Belediye faaliyetleri tümüyle şeffaf hale gelmeli, Belediye meclisinde alınan kararlar, sunulan öneriler web üzerinden anında yayınlanmalıdır.

Vatandaşların politikacılarla sanal ortamda da sürekli iletişimine imkân tanıyan sistemler araştırılmalıdır.

Web siteleri, e-hizmet sunmaktan çok tek yönlü basit bilgi aktarımı görünümünden kurtarılmalı, enteraktif iletişime fırsat vermelidir. Web sitelerinde halkın yönetime katılımını sağlayan ya da teşvik eden uygulamalar geliştirilmelidir.

İnternet ortamından, yerel hizmetlerin halkın ihtiyaçlarına göre düzenlenmesi ve sunulmasında daha çok yararlanılmalıdır. Hizmet planlaması ve önemli projelerin karar aşamasında halkın görüşü, BİT imkânları ile alınabilir. Bu tür bir WEB-REFERENDUM sistemi, doğrudan demokrasiye döşenen çağdaş ağ olacaktır.

Belediye hizmet ve eylemleri ile belediye yönetiminin kararlarının denetlenmesinde belediye internet sistemi “HALKA AÇILAN PENCERE” olmalıdır. Belediye faaliyetlerinin ve gündemlerinin her yerden ve istenilen her zaman izlenebilmesi sağlanmalıdır.

Halkın belediye faaliyetlerine ve demokratik süreçlere daha aktif bir biçimde katılabilmesine internet ortamı köprü teşkil edebilir. Bu konuda araştırmalar yapılıp, yerel ihtiyaçlara göre sistemler geliştirilmelidir.

Belediye, interneti de kullanarak imar, parsel, ihale gibi faaliyetlerde yolsuzlukların önüne geçilmesi konusunda köklü tedbirler geliştirebilir. Söz gelimi internet sitesi üzerinden imar ve ihale çalışmaları her aşamada halkın denetimine açılabilir. Kullanıcı isterse ihaleleri net üzerinden izleyebilir, imar haritalarını denetleyebilir, imar değişikliği yapılan yerlerin eski ve yeni halini video görüntü olarak sistem üzerinden seyredebilir. Gerçek anlamda şeffaflığa giden yol İNTERNETTEN geçiyor.

Belediye evinizde…

Daha fazla yerel hizmetin internete aktarılmasıyla bürokratik işlemler azaltılabilir. Bu konuda sloganımız şudur “ BELEDİYE EVİNİZDE”…Evet, istenirse iyi bir planlamayla vatandaş birçok hizmeti bir TIKLA halledebilir… Yani TAKLADAN / TIKLAYA geçiş…

İzmir Büyükşehir Belediyesi sitesinde bu tür uygulamalar mevcut. Belki bizde de vardır, benim haberim yok. İzmirli, su ve emlak bedelini e-ödeme ile yapabiliyor. Evrak takip, mezarlık bilgi sistemi, kent haritası, ulaşım bilgileri, hemsehri iletişim merkezi ve bilgi edinme uygulamaları bakımından hiç sıkıntı çekilmiyor. İzmir’de emlak, arsa, bina ve çevre temizlik bildirimleri de internet üzerinden yapılabiliyor.

e-Belediyeciliğin başarası, yaygın internet ağına bağlı tabi. Büyükşehir Belediyemize sanırım bu konuda da öncülük görevi düşüyor. Malum G3 dönemi başlıyor. Artık internet sadece büromuzda, evimizde değil, cebimiz ve elimizde… Bu geniş ağ sistemine tüm Erzurum halkını dâhil etmek için… Kablosuz erişim konusunda çalışmalar yapılabilir. Bir kere, tüm belediye parkları ve eğlence alanlarına ücretsiz kablosuz erişim sistemleri kurmak lazım. Bu büyük hizmetin Belediyeye sanırım büyük bir mali yükü olmayacaktır.

Belki konuyla ilgisi yok, ama önemli gördüğüm için ifade edeyim burada. Her mahalleyi belediyelerce “DİJİTAL ETÜT MERKEZLERİ” gibi bir internetevi hayal ediyorum. Başında, net ortamında bilgiye ulaşmak konusunda ehil bir gözetmen…Bilgisayarlar aile filtreleriyle koruma altına alınmış…Her türlü dijital kütüphane hizmetine açık, yazılı ve görsel bilgi devşirmeye uygun mekânlar…Çocuklarımızı kütüphanelerle küs büyüttük…Belki bilgisayarın sevimli yüzünü aracı yaparak, yavrularımızı bilgi ve kültürün zengin dünyasında konuk edebiliriz.

Bunlar bir çırpıda aklıma geliverenler. İşin ehli ve uzmanı olan belediyecilerimiz kuşkusuz bu konularda hazırlıklıdırlar ve daha pratik projeler üzerinde çalışmaktadırlar. Belediyelerimizin siyasi ve bürokratik kadrolarının, e-Belediyecilik konusunda Erzurum’a çağ atlatacak ufuk ve birikime sahip olduklarına yürekten inanıyorum.