Vahdet Nafiz Aksu

ANA SAYFABUGÜNKÜ ERZURUMYEREL YAZILAR MAKALE / FIKRA / ÖYKÜ ERZURUM YAZILARI KİTABITÜM ŞİİRLERİM PDF

serbest  şiirlerimheceyle şiirlerim heceyle rübailer sesli şiirlerim resimli şiirlerimşiir sunuları

 

Vahdet Nafiz Aksu

E-KANAL CANLI YAYIN

TRT'DEKİ SÖYLEŞİLERİM

USTALARDAN SESLİ ŞİİRLER

ŞİİR VİDEOLARI -VNA

HER ŞEYİN BAŞLADIĞI ŞEHİR

ÖNERİLER/ETKİNLİKLER

STRATEJİK HEDEFLER

BELGELERLE ERMENİ ZULMÜ

NET KÜTÜPHANE

100 TEMEL ESER

TARİH/ KÜLTÜR SOHBETLERİ

OSMANLI TARİHİ

SARI GELİN KİMİN TÜRKÜSÜ

ERZURUM  FIKRALARI

ÖZGEÇMİŞİM

FOTOBEN

KİTAPLARIM



SÖZÜN SERHADDİ DUA




stratejik araştırma kurumları

araştırmacılar için kaynaklar

Türk dünyası araştırmaları

filozofların fikir dünyası

mevlana ney ve sema

Türk edebiyatı kolleksiyonu

edebiyat söyleşileri

düşünce dergi ve siteleri

e-kitap bankası

altı çizili satırlar

kuran ufku

öğrenciler için kaynaklar

ekovart tv-sanat haberleri

Türk islâm sanatları

kültür ve turizm bakanlığı

kent kent yeryüzü

yapı kredi kültür-sanat

gazetelerin birinci sayfaları

yerel medya

gazetelerin internet sayfaları

bebek ve anne com

gerekli tüm linkler



 
SIK DİNLEDİKLERİM

 




kelâm-ı kibar


 

 

  İletişim Formu


 

bu sayaçtan önceki ziyaretçi:
165900

 

 

Google Site

 

 

 
 
NE OLDU RAYLI SİSTEM?

-

Dün Antalya Belediye Kültür Salonunda halka açık bir basın toplantısı vardı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel toplantıya belediyenin tüm bürokratik tüm kadrosuyla katılmıştı. Başkanın yanında Raylı sistem Danışmanı Haluk Bayraktar, Şehir Yüksek Plancısı Vedat Uslu, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ali Deveci, Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Şahin, Büyükşehir Belediyesi Hukuk Danışmanı Caner Şahinkara ve ANTEPE Genel Müdürü Bahadır Yantaç vardı.

Neden Antalya Belediye Başkanının Basın toplantısı için böyle ayrıntılı bir giriş yapıyorum? Katılanları adlarıyla, unvanlarıyla bildiriyorum? Çünkü toplantının konusu çok ilgimi çekti. Aşağıya özetini alacağım basın toplantısı metninin sizin de dikkatinizi çekeceğini biliyorum. Bakın ne diyor Büyükşehir Başkanı Menderes Bey:

"Raylı Sistem Projesi'nin 1. aşaması için Avrupa Yatırım Bankası'ndan kredi için onayı aldık. 2. aşama için de Ulaştırma Bakanlığı gerekli onayı verdi. 1. Etap Raylı sistem Projesi için Aralık ayı içinde ön yeterlilik ihalesinin yapılacak, Mart ayı içerisinde de yer teslimi gerçekleştirilecek. Raylı Sistem 2005 yılında DLH tarafından onaylanan ulaşım ana planı içerisinde 3 aşamada planlanarak onayı alındı.

olan 1. Aşama Raylı Sistem Projesinin kredilendirilmesi için sizlerin de bildiği gibi hazine müsteşarlığımızın görüşleri doğrultusunda Avrupa Yatırım Bankası, OPEC, Karadeniz Kalkınma Bankası gibi yabancı kredi kuruluşları ile görüşmeler yapıyorduk. Bu görüşmeler sonuca ulaştı ve Avrupa Yatırım Bankası projemizin kredilendirilmesi için gerekli onayı verdi. Bu onay, Avrupa Birliği'nin Resmi Gazetesi'nde 24 Ekim Salı günü yayınlandı. Bugünden sonra yapılacak çalışma, Kamu İhale Kurumu şartlarına göre yurt içinde ön yeterlilik yapım ihalesi ilanına çıkmak olacak."


***

Erzurum'un şehir içi ulaşımında, hafif raylı sistemden de yararlanılması gerektiğine inanıyorum. Kış turizminin gün geçtikçe gelişmesi, şehrin yatay bir büyüme eğilimi göstermesi, kent merkezine ve birbirilerine uzak uydu kentlerin oluşması bu sistemi temel bir ihtiyaç haline getirmiş bulunuyor.

Konuyu Palandöken Gazetesinde birkaç kere dile getirdiğimizi hatırlarsınız. İlk yayınlarımızda, yerel bürokrasiden aldığımız tepkiler olumlu değildi. Proje pahalı görülüyor ve kaynak temininde güçlüklerle karşılaşılacağı düşünülüyordu.

Daha sonra Büyükşehir Başkanı Ahmet KÜÇÜKLER Bey yaptığı basın toplantısında projeyi sahiplendi ve kredi imkanlarının araştırıldığından söz etti. Başkanın umut verici açıklamasını memnuniyetle karşıladık ve kendisini destekleyen bir yazı yayımladık. Bu yazıdan bir bölümü aşağıya alıyorum. Daha sonra söyleyeceklerim olacak…

" Milletvekili Mustafa Ilıcalı ile Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, AK Parti İl Başkanlığında düzenledikleri basın toplantısında, belediyenin 2,5 yıllık çalışmalarını değerlendirmişler. Levent AKPINAR imzasıyla Palandöken gazetemizde yayınlanan toplantıyla ilgili haberde yer alan bir proje ilgimi çekti. Hatta çok heyecanlandırdı, sevindirdi.

Toplantıda, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, bölgenin ilk raylı tramvay sistemi için bazı girişimlerden söz etmiş, Mustafa Ilıcalı da bu hususu teyit eden açıklamalarda bulunmuş.

Büyüme ve gelişme sürecindeki şehirlerin temel meselelerinden biri de toplu taşımadır. Dünyanın bütün gelişmiş kentlerinde bu sorun raylı sistemler devreye sokularak çözüme kavuşturulmuştur. Yatay bir büyüme gösterme eğilimindeki Erzurum için de "Hafif Yerüstü Raylı Sistem" temel bir ihtiyaç haline gelmişti.

·Yer üstü raylı sistemin geçeceği ana hattın tespit edilmesi için süratle bir teknik komisyon oluşturulması,

·Öngörülen hattın zemin etüdünün süratle yapılması,
·Yolcu yoğunluğunun belirlenmesi,
·Durak yerleri ve mesafeleri tespit edilmesi,
·Kullanılacak vagon tipleri üzerinde bir araştırma yapılması…

Hat güzergâhı konusunda bizim düşüncemiz şudur:

Ilıca kaplıcalarının tedavi amaçlı olarak kullanılmaya başlamasından sonra bu ilçemizden şehre gelecek yolcu yoğunluğu iyice artacaktır. Dolayısıyla yer üstü hafif raylı sistemin başlangıç noktasının Ilıca olarak tespitinde büyük yarar var.

Ilıcadan gelen sistem, Dadaşkent içinden geçerek çevre yoluna çıkacak, stadyum karşısından Üniversite içine girecek ve Üniversite içinden geçerek Araştırma hastanesi önünden Çat yoluna çıkacak, oradan Yıldızkent ve Yenişehir güzergahını takip ederek Bosna Caddesinden şehir merkezine ulaşacak.

Teknik elemanlar asgari maliyet ve yolcu yoğunluğu hesabıyla kesin güzergâhı ve durak yerlerini belirleyebilirler.

Yeraltı köprüleri gerektirmeyen, sinyalizasyon sistemiyle geçişleri sağlanan hafif sistemlerle ekonomik bir proje hazırlamak mümkün gözüküyor. Benzer projeleri uygulayan Belediyelerle işbirliği sağlanarak, Erzurum'a özgü bir proje süratle uygulamaya sokulabilir…

Büyükşehir Belediyemizin böyle prestijli bir projeye imza atması bize gurur verir. Şu soğuk memlekette insanımıza sımsıcak, kaliteli, çağdaş bir toplu taşım imkânı sunanlar bu şehir insanının gönlünde taht kuracaktır.

Hele de kırk bin öğrenciyi ve binlerce turisti ağırlayan şehrimize böyle çağdaş hizmetler ayrı bir hava verecektir…

Geçtiğimiz yıl, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), kampus içinde Raylı Sistem oluşturmak için bir karar almıştı. Öğretim üyeleri ve öğrencilerin birlikte hazırladığı proje, kampusta ulaşımı, tramvay benzeri "monorail" ile sağlamayı öngörmekteydi.

Belediyemizce oluşturulacak bir teknik komisyon OTDÜ ilgilileri ile temas ederek Erzurum için benzer projelerin uygulanabilirliğini araştıramaz mı?

Ayrıca Kayseri Büyükşehir Belediyesi de Hafif Raylı sistemler yoluyla toplu taşımacılık yapılması yolunda ciddi bir proje yürütüyor. Kayseri Belediyesi 2004 yılı içinde hazine garantisi alarak uluslararası ihaleye çıktı. Bir teknik heyette bu konuda çalışabilir ve Erzurum'un benzer bir projeyi aynı aşamaya getirme yollarını araştırabilir…

İstanbul, Ankara, Konya Belediyeleri ile de bu konularda işbirliği elbette mümkün…
Bu Belediyeler aşağı yukarı benzer projeleri nasıl başlatıp yürütmüşler, projelerin finansmanı için ne gibi yurt dışı kaynaklar bulmuşlar?

Dahili finansman imkânları nelerdir?

Toplu ulaşım sorunumuzu elli yıl müddetle ortadan kaldıracak, hava kirliliği ile mücadeleye büyük katkı sağlayacak ve dolayısıyla hükümete de büyük prestij kazandıracak böyle bir proje Sayın Başbakana izah edilse ve bu konuda Şehrin sivil kitle teşkilatları ve etkili çevreleri lobi faaliyetleri yürütse… Acaba bir sonuç alınamaz mı? "

***

Evet, yukarıya aldığımız yazıda bu işi daha önce kotaran şehirlerden örnekler var.

Başka kentlerin başarılarını alkışlayıp kendi yöneticilerimize "arkadaş siz neden böyle şeyler yapmıyorsunuz, yapamıyorsunuz" gibi küçümseyici bir tavrı doğru bulmayız. Her şehrin kendine göre şartları, imkânları, fırsatları var. Bir ilde sürdürülebilir olan herhangi bir proje, emsal bir il için uygun olmayabilir.

Bu örnekleri, benzer projelerin gerçekleştirilme yöntemleri incelensin diye veriyoruz.

Şimdi dönelim yazının girişine?

ANTALYA örneğinden anlıyoruz ki, böyle bir projenin gerçekleşmesi için bazı aşamalardan geçmesi lazım:

Antalya Büyükşehir Belediyesi 2005 yılında bir "Ulaşım Ana Planı" hazırlamış. Detaylandırdığı planda raylı sistemi de öngörmüş ve bunu DLH Genel Müdürlüğüne onaylattırmış. Demek ki bizim de benzer bir yol izlememiz lazım.

Plan onaylandıktan sonra finansman arayışı başlamış. Konu Hazine Müsteşarlığına iletilmiş, bu kurumun görüşü olanmış. Tabi kurumun olumlu görüş vermesi için siyasi irade kesinlikle ağırlığını koymuş… Demek ki benzer işlemleri bizim de gerçekleştirmemiz gerekiyor.

Avrupa Yatırım Bankası, OPEC, Karadeniz Kalkınma Bankası gibi yabancı kredi kuruluşları ile görüşmeler yapılmış. Sanırım Bizim Büyükşehir Belediyesinin bazı girişimleri mevcut. Basın toplantısında öyle açıklanmıştı.

Avrupa Yatırım Bankası projenin kredilendirilmesi için gerekli onayı vermiş.

Ve iş ihale aşamasına gelmiş.

***

Bu yolu daha önce birçok ilin izlediğini ve olumlu sonuç aldığını yazılarımızda sürekli belirtiyoruz.

En son hedefe varan il Antalya olmuş.

İnşallah bundan sonraki müjdeli haber Erzurum'la ilgili olur.

Çok uzak olmayan bir gelecekte Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet KÜÇÜKLER, yanına bürokratlarını alır ve halka açık bir basın toplantısı düzenler. Erzurum Hafif Raylı Sistem Projesi için Hazine Müsteşarlığının onay verdiğini, DLH Genel Müdürlüğündeki gerekli işlemlerin bitirildiğini söyler ve sözünü şöyle bitirir:

"Avrupa Yatırım Bankası projemizin kredilendirilmesi için gerekli onayı vermiş ve bu onay Avrupa Birliği'nin Resmi Gazetesi'nde yayınlanmış bulunuyor. Erzurum'a hayırlı olsun."

Rüya mı görüyorsun, hemşerim demeyin…

Antalya için gerçek olan, bizim için neden rüya olsun ki… Ben Sayın Küçükler'in bu büyük projenin üstesinden geleceğine inanıyorum.

(16.11.2006)

Vahdet Nafiz AKSU