Vahdet Nafiz Aksu

ANA SAYFABUGÜNKÜ ERZURUMYEREL YAZILAR MAKALE / FIKRA / ÖYKÜ ERZURUM YAZILARI KİTABITÜM ŞİİRLERİM PDF

serbest  şiirlerimheceyle şiirlerim heceyle rübailer sesli şiirlerim resimli şiirlerimşiir sunuları

 

Vahdet Nafiz Aksu

E-KANAL CANLI YAYIN

TRT'DEKİ SÖYLEŞİLERİM

USTALARDAN SESLİ ŞİİRLER

ŞİİR VİDEOLARI -VNA

HER ŞEYİN BAŞLADIĞI ŞEHİR

ÖNERİLER/ETKİNLİKLER

STRATEJİK HEDEFLER

BELGELERLE ERMENİ ZULMÜ

NET KÜTÜPHANE

100 TEMEL ESER

TARİH/ KÜLTÜR SOHBETLERİ

OSMANLI TARİHİ

SARI GELİN KİMİN TÜRKÜSÜ

ERZURUM  FIKRALARI

ÖZGEÇMİŞİM

FOTOBEN

KİTAPLARIM



SÖZÜN SERHADDİ DUA




stratejik araştırma kurumları

araştırmacılar için kaynaklar

Türk dünyası araştırmaları

filozofların fikir dünyası

mevlana ney ve sema

Türk edebiyatı kolleksiyonu

edebiyat söyleşileri

düşünce dergi ve siteleri

e-kitap bankası

altı çizili satırlar

kuran ufku

öğrenciler için kaynaklar

ekovart tv-sanat haberleri

Türk islâm sanatları

kültür ve turizm bakanlığı

kent kent yeryüzü

yapı kredi kültür-sanat

gazetelerin birinci sayfaları

yerel medya

gazetelerin internet sayfaları

bebek ve anne com

gerekli tüm linkler



 
SIK DİNLEDİKLERİM

 




kelâm-ı kibar


 

 

  İletişim Formu


 

bu sayaçtan önceki ziyaretçi:
165900

 

 

Google Site

 

 

 
 
BELEDİYE VE İL GENEL MECLİSLERİNE DİKKAT

İlerlemek iddiasındaki kentlerin “hızlı düşünen, hızlı karar verebilen, hızlı uygulayan” yöneticilere ihtiyacı var.

Evet, “hızlıların çarpıştığı”, “hızlıların yarıştığı” bir çağda yaşıyoruz.

Eski kafada mıhlanıp kalmış bürokrasiye mahkûm şehirlerin… Ve o bürokratik yapıyı dönüştürmekte başarılı olamayan yerel siyasi mekanizmayla kalkınma yoluna baş koymuş kentlerin vay haline!

“Hızlı düşünen, hızlı karar verebilen, hızlı uygulayan” yerel yöneticiler derken elbette Belediye Başkanlarını da kastetmiş oluyoruz. Şehrin gelecek beş yılını teslim edeceğimiz kişiler üzerinde ne kadar titizlensek yeridir.

Şehrin, seçimler öncesinde şöyle bir durup düşünmeli, entelektüel tartışmalar yapmalı aydınlarımız…

Medya, sivil toplum örgütleri, kanaat önderleri aday belirlemesinde daha aktif rol oynamalı.

Ama burada bir problem var.

Halkın, adayını doğrudan belirleme, arzu ettiği aday adayını partisinin aday göstermesini sağlama gibi bir şansı olmadığı gibi, şehir eliti de bu önemli siyasi karar sürecinin bir parçası olamıyor.

Partilerin yaptığı teamül yoklamaları ve yaptırdığı anketler halk eğilimlerini ne derece yansıtıyor? Hadi yansıttı diyelim, sonuçlara ne derece itibar edilecek?

Kısacası, siyasi partiler ve seçim yasalarını ilgilendiren bu sistem meselesini göz ardı ederek “Yerel seçimlerin demokratikliği” üzerinde kafa patlatmak, boşa fikir küreği çekmekten öte anlam taşımıyor.

Birçoğumuz bu önemli esası göz ardı ederek tartışmayı “Kim gidecek, kim kalacak… Bundan sonra kim aday olacak…” noktasına indirgeyip, hadiseyi fevkalade kişiselleştiriyoruz.

Üstelik bu hengâmede tüm enerjimizi sadece “Kimler başkan adayı olacak?” sorusunun cevabına harcıyoruz.

İl Genel Meclisi ve Belediye Meclisi üyeliklerini ihmal ediyoruz. Bu mühim karar organlarına aday gösterilecek şahıslar konusunda yeteri kadar titizlenmiyoruz.

Çok merak ediyorum, acaba bu süreçte mesleğinde başarılı, yüksek şahsiyet ve ahlak sahibi kaç hemşehrimizin kapısına gidildi…

Şehrin birinci sınıf Mühendislerinin… Mimarlarının… Avukatlarının… Gazetecilerinin… İş adamlarının kapısı çalınıp: “Kabul buyrulursa hizmetinizden yararlanmak istiyoruz ve sizi İl ya da Belediye Meclislerine aday göstermek istiyoruz” denildi?

Sahi Erzurum’da böyle bir şey hayal edebilir miyiz? Erzurum’da böyle bir şey hayal edebilirsek eğer, Erzurum için çok şeyler hayal edebiliriz!

İl Genel Meclisinde ve Belediye meclisinde elbette emekliler de yer alabilir, partisine sadakatle hizmette bulunmuş şahsiyetler de… Nihayetinde buralar siyasi organlar…

Ama doz idrakini yitirerek buraları “Emekli derneği”, “Ahbap çavuş cemiyeti”, “Siyasi yandaş merkezi” haline getirmeye hakkımız olmasa gerek

Düşünün İl Genel Meclisi, son düzenlemelerle adeta yerel parlamento halini aldı.

Stratejik plan ile yatırım ve çalışma programlarını, il özel idaresi faaliyetlerini ve personelinin performans ölçütlerini görüşüp, karara bağlıyor.

Bütçe ve kesin hesabı kabul ediyor.

Borçlanmaya karar veriyor, İl Özel İdaresi adına imtiyaz verilmesine ve İl Özel İdaresi yatırımlarının yap-işlet veya yap-işlet-devret modeli ile yapılmasına, İl Özel İdaresine ait şirket, işletme ve iştiraklerin özelleştirilmesine karar veriyor…

Encümen üyeleri ile ihtisas komisyonları üyelerini seçiyor, İl Özel İdaresinin ve bağlı kuruluşlarının kadrolarının ihdas, iptal ve değiştirilmesine karar veriyor.

Ve daha nice yetkiler kullanıyor.

İşte, sessiz sedasız listelere yazıp seçmenin önüne götüreceğiniz zatlara bu büyük gücü vereceksiniz.

Belediye Meclisi de önemli kararların alındığı hayati organların başında geliyor. Stratejik plân ile yatırım ve çalışma programlarını belirliyor.

Belediyenin imar plânlarını görüşüp onaylıyor. Taşınmaz mal alımına, satımına, takasına, tahsisine, tahsis şeklinin değiştirilmesine veya tahsisli bir taşınmazın kamu hizmetinde ihtiyaç duyulmaması hâlinde tahsisin kaldırılmasına; üç yıldan fazla kiralanmasına ve süresi otuz yılı geçmemek kaydıyla bunlar üzerinde sınırlı aynî hak tesisine karar veriyor.

Belediye adına imtiyaz verilmesine ve belediye yatırımlarının yap-işlet veya yap-işlet-devret modeli ile yapılmasına; belediyeye ait şirket, işletme ve iştiraklerin özelleştirilmesine karar vermek de Meclisin yetkisinde.

Gördüğünüz gibi Belediye Meclislerine işinin ehli, dürüst, namuslu zatların seçimi, en az Başkan seçimi kadar önemli.

Ve bana göre daha da önemli.

Şu anda meclislerde görev yapan hemşehrilerimizin büyük çoğunluğu elbette işaret ettiğim özelliklere sahipler. Birçoğu dürüst, iyi niyetli kişiler. İyi ki de öyleler.

Ahlak ve liyakat abidesi yüksek şahsiyetlerden oluşacak hızlı düşünüp, hızla karar verecek meclislerin, şehrin kalkınma davasına büyük katkılar yapacağı kanaatindeyim.

Güçlü meclis, vasat başkanı bile başarılı kılabilir, ama vasat meclisin deha çapındaki yöneticiyi bile sıradan hale getirdiği çok görülmüştür.

Bu bakımdan Sayın Milletvekillerimiz ve İl Teşkilatlarından rica ediyorum, Meclis üyelerini belirlerken lütfen titiz ve dikkatli davransınlar…

Başvuruları titizlikle incelemek yetmez, uygun kişileri şehre kazandırmak için davet ve ikna heyetleri oluşturulmalıdır!