UNİVERSİTESİZ UNİVERSİAD
2011’i tanıtmak amacıyla hazırlanan internet sitesine girdiğimizde şu bilgilere ulaşıyoruz:
Universiade kelimesi, Üniversite öğrencilerinin olimpiyatları anlamına gelen Üniversite (University) ve Olimpiya (Olympiad) sözcüklerinin birleşmesinden oluşuyor.
Universiade, birçok spor dalını bir araya getiren bir kültür ve spor festivali olması nedeniyle dünyanın en önemli spor etkinliklerinden bir tanesi.
Üniversite Oyunlarına Üniversite veya dengi yüksek okul öğrencisi olan 17-28 yaş arasındaki öğrenciler katılabiliyor.
Her iki yılda bir farklı kentte düzenlenen bu oyunlar yaz ve kış oyunları olmak üzere ikiye ayrılıyor.
İzmir, 2005 yılında Yaz Oyunlarına ev sahipliği yaptı. Biz de 2011’de Kış Oyunlarına katılacakları konuk edeceğiz.
***
UNİVERSİADE 2011 hakkında birçok şey yazıp söyledik. Ama bir hususu galiba hep göz ardı ediyoruz.
Mademki 2011 bir gençlik, daha doğrusu üniversite gençliği etkinliği.
Öyleyse Atatürk Üniversitesinin hazırlık çalışmalarında daha çok rol alması, inisiyatif kullanması gerekiyor.
İzmir’de yapılan 23. Dünya Üniversitelerarası Spor Oyunlarında Türkiye başarılı bir organizasyona imza atmıştı. Bu başarıda, organizasyonla ilgili özel bir yasa çıkarılmasının büyük payı var. İzmir’de bulunan üniversitelerin üstün performansları da başarının diğer bir nedeni.
Oyunlardan iki yıl önce çıkarılan yasaya göre, “İzmir Universiade Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu ile bu Kurula bağlı Organizasyon Komitesi ve İcra Kurulu” oluşturulmuştu.
Hazırlık ve Düzenleme Kurulu deyip geçmeyin.
Bakın kurul kimlerden oluşmuş:
Başkan: Spordan sorumlu Devlet Bakanı…
Üyeler:
Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı, Gençlik ve Spor Genel Müdürü, Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Genel Müdürü, Türk Hava Yolları Genel Müdürü, İzmir Valisi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı ve üniversite rektörlerinin aralarından seçecekleri bir rektör…
Şimdi düşünelim, böyle bir hazırlık komitesinin yön vereceği çalışmalarla, UZAKTAN KUMANDALI bir koordinatörün mesaisi karşılaştırılabilir mi?
Başarılı organizasyonlar daha hazırlık aşamasında kendini belli eder.
İzmir bu işi çok ciddiye aldı ve başardı. Daha hazırlık safhasında bilimi, şehir aşkını ve hizmet şevkini kendine rehber kıldı.
***
Bildiğim kadarıyla İzmir işe Maskot ve Slogan seçimiyle başladı. Universiade 2005, İzmir’in maskotu olarak belirlenen Yalıçapkını, halk arasında gerçekleştirilen bir yarışma sonucu Efe adını aldı. Oyunların ana teması İzmir Körfezi’nden esinlenilerek “Ege Mavisi” oyunların sloganı ise, "Dünya Ege Mavisinde Buluşuyor" olarak belirlendi.
Daha hazırlık aşamasında, oyunlarda 10 bin gönüllünün görev alması planlanmıştı. 20 bini geçen başvuru titizlikle değerlendirilmiş, gönüllü adaylarına yabancı dil sınavı ve mülakatlara göre görev verilmişti. Adaylar önemli eğitimlerden geçirilmişler ve tabi bu konuda üniversitelerden büyük destek alınmıştı.
***
2011 için hazırlık çalışmaları yapan kuruluşların İzmir tecrübesinden en iyi şekilde yararlanacaklarından hiç kuşkum yok.
Spor Bakanlığının, yatırımlarla ilgili çalışmaları titizlikle yürütmesi, tesisleşmede geç kalınmaması elbette üzerinde durulması gereken önemli bir hususlar.
Diğer yandan bizim süratle Üniversite imkânlarını devreye sokmamız gerekiyor.
Atandığı halde henüz ortalarda gözükmeyen uzaktan kumandalı memur KOORDİNATÖR’E havale edilemeyecek kadar ciddi meseleler var.
O meselelerin çözümü için benim bir önerim olacak.
Vali oluruyla bir HAZIRLIK KURULU oluşturalım.
Bu kurul Vali, Büyükşehir Başkanı, Rektör ve belirlenecek iki sivil toplum kuruluşu başkanından teşekkül etsin.
Kurul aylık düzenli toplantılar yapıp; önerilerini ve tespit ettiği eksiklikleri siyasi kademelerle üst bürokrasiye iletsin. Yani biz de, İzmir için yasayla oluşturulan “ Hazırlık ve Düzenleme Kurulunu” fiilen teşekkül ettirelim. Bu kurul da kendisine karşı sorumlu bir “İcra Kurulu” meydana getirsin.
Önce teşkilat, Önce organizasyon… Teşkilatsız başarı muhaldir. Ara sıra beyanat patlatıp, kenara çekilmekle bu işlerin üstesinden gelemeyiz.
***
Evet, Üniversitesiz Üniversiad olmaz…
İdari mekanizmalar Üniversitenin tam kapasite devreye girmesini sağlamalılar…
Üniversitemiz de bunu beklemeden “durumdan vazife çıkararak” bilimsel yeterliliğini ve organizasyon gücünü konuşturmalı…
İlk etapta Rektör oluruyla, profesörlerden oluşan “UNİVERSİADE 2011 BİLİMSEL DANIŞMA KURULU” teşekkül ettirilebilir. Böyle bir kurulun, idari ve mali hazırlıklarla meşgul kişi ve kuruluşlara ufuk açıcı bilimsel katkılarda bulunacağını düşünüyorum.
Vahdet Nafiz AKSU
|