Vahdet Nafiz Aksu

ANA SAYFABUGÜNKÜ ERZURUMYEREL YAZILAR MAKALE / FIKRA / ÖYKÜ ERZURUM YAZILARI KİTABITÜM ŞİİRLERİM PDF

serbest  şiirlerimheceyle şiirlerim heceyle rübailer sesli şiirlerim resimli şiirlerimşiir sunuları

 

Vahdet Nafiz Aksu

E-KANAL CANLI YAYIN

TRT'DEKİ SÖYLEŞİLERİM

USTALARDAN SESLİ ŞİİRLER

ŞİİR VİDEOLARI -VNA

HER ŞEYİN BAŞLADIĞI ŞEHİR

ÖNERİLER/ETKİNLİKLER

STRATEJİK HEDEFLER

BELGELERLE ERMENİ ZULMÜ

NET KÜTÜPHANE

100 TEMEL ESER

TARİH/ KÜLTÜR SOHBETLERİ

OSMANLI TARİHİ

SARI GELİN KİMİN TÜRKÜSÜ

ERZURUM  FIKRALARI

ÖZGEÇMİŞİM

FOTOBEN

KİTAPLARIM



SÖZÜN SERHADDİ DUA




stratejik araştırma kurumları

araştırmacılar için kaynaklar

Türk dünyası araştırmaları

filozofların fikir dünyası

mevlana ney ve sema

Türk edebiyatı kolleksiyonu

edebiyat söyleşileri

düşünce dergi ve siteleri

e-kitap bankası

altı çizili satırlar

kuran ufku

öğrenciler için kaynaklar

ekovart tv-sanat haberleri

Türk islâm sanatları

kültür ve turizm bakanlığı

kent kent yeryüzü

yapı kredi kültür-sanat

gazetelerin birinci sayfaları

yerel medya

gazetelerin internet sayfaları

bebek ve anne com

gerekli tüm linkler



 
SIK DİNLEDİKLERİM

 




kelâm-ı kibar


 

 

  İletişim Formu


 

bu sayaçtan önceki ziyaretçi:
165900

 

 

Google Site

 

 

 
 
YENİ YÖNETİM ÜNİVERSİTE-HALK BÜTÜNLEŞMESİNİ SAĞLAYABİLECEK Mİ?


Üniversite-halk ilişkilerinin tanzimi ince ayar isteyen hassas bir konu. Bir yandan bilimsel ve evrensel bir yapının ciddiyetini yerel müdahalelerle bozmamak lazım, diğer yandan da “halkın beyniyle” vücudu arasındaki sinirleri tahrip edip, toplumsal felce yol açmamak gerek…

Bu konuda dünyadaki uygulama nasıl? Üniversiteler sadece bilim üreten, bilim üretimini teknolojiye çeviren kuruluşlar mıdır? Yoksa üniversitelerin aynı zamanda “yerel sorunlara çare aramak, bölgesel ve ilsel kalkınmaya katkı sağlamak” gibi öncü, yol gösterici, ufuk açıcı görevleri var mıdır?

Dünyada tamamen bilimsel çerçevede kalan üniversite modelleri de var, bunun ötesinde görevler üstlenen üniversiteler de... Özellikle hızlı kentleşme olgusuyla birlikte ağır ve karmaşık sorunlarla karşı karşıya bulunan… Kalkınma sürecini tamamlayamamış kentlerde bulunan üniversiteler, yerel kalkınma konusunda “öncü aktör” olmak gibi bir temel misyona sahiptirler.

Kalkınma sürecinde üniversitenin bilimsel katkısına çok ihtiyaç duyan Erzurum, gerekli desteği alabildi mi? Üniversite, kalkınma vizyonumuzun şekillenmesinde, önceliklerin tespitinde, hedef belirsizliğinin giderilmesinde beklenen rolü oynayabildi mi? Şehrin geri kalmışlığında bilimsel vurdumduymazlığın vebali ne kadar?

Yerel kalkınma üzerinde fikir yürüttüğümüzde “stratejik yönetim” ve “vizyon birliği” esaslarına çok vurgu yapıyoruz… Bunun tesisinde üniversitenin temel aktör olması gerekmez mi? Yerel ekonomik reforma niyetlenen siyasi kadroların, üniversiteden yararlanmamak gibi lüksleri olamaz. Böyle bir talep karşısında da üniversitenin “akademik naz” hakkı yoktur.
Bunun için, halk-üniversite, bürokrasi- üniversite, siyaset- üniversite ilişkilerinin daha sağlıklı ve somut bir zeminde yürütülmesine ihtiyaç var.

Daha önceki yazılarımızda makalelerinden alıntılar yaptığımız Muhterem Prof. Dr. Sıtkı ARAS hocamız, bir yazılarında bizleri üniversitenin ilk yıllarına götürürken önemli hususların altını çiziyor ve şöyle diyor:

“Kuruluş devresinde büyük bir aşk vardı. Her Cumartesi akşamlan Halk Eğitim Salonu, Profesörleri dinlemek için aksakallı dedelerle, beli bükülmüş nenelerle dolup taşıyordu. Amerikalı hocalar köy köy gezip halkı aydınlatıyorlardı.”

Görüyor musunuz tabloyu? Profesörler derslerinden, bilimsel çalışmalarından, istirahatlarından zaman ayırıp, halk eğitimi salonlarında ahaliye dersler veriyorlar. Bu derslere aşk ve şevkle koşanlar kimler, bakar mısınız? Aksakallı dedeler ve beli bükülmüş neneler!

• Üniversite halk kaynaşmasının bu altın tablosu nasıl bozuldu?
• Ak saçlı dedeler, beli bükülmüş nenelerle üniversitenin arasına hangi kara kedi girdi?
• Üniversite ve halkın aralarında bir zamanlar tesis etmeyi başardığı gönül birliği alanı, nasıl kamusal alan ayrılığına dönüştü?
• Bilimin halkı şefkatle kucaklaması gereken kollarına niçin ideolojik kelepçeler vuruldu?

Bu soruların cevabını bulmak ve arızayı gidermek yeni yönetiminin öncelikli hedefleri arasında yer almalı.

Çünkü köy köy, mahalle mahalle gezen, halkıyla bütünleşmiş hoca tipine, özelikle bugün çok ihtiyacımız var. O anlayış ve ruh bize çok lazım. Vatandaşla profesörün ilişkisi, tıp fakültesi hocasıyla hasta yurttaş ilişkisinden ibaret sanılmamalı… Alaka o çerçevede kalmamalı…

Gözlemlerimiz şunu gösteriyor. Geçen elli yıllık süreçte; üniversite-halk, üniversite-çiftçi, üniversite-sanayici-işadamı, üniversite belediye, üniversite vilayet ilişkilerine baktığımızda, kurumsal bir ilişkiden/iletişimden söz edemiyoruz. Çerçevesi çizilmiş, belli metotlara oturtulmuş ilişkiler manzumesi göremiyoruz.

Sürdürülebilir başarılar için ilişkiler kişiden kişiye, kişiden kuruma değil, kurumdan kuruma olmalıdır. Kurumsal ilişkiler belli esaslara bağlanmalıdır.

Kurumlar arası ilişki anlamında “İş birliği” , “İmkan birliği” ve “vizyon birliğini” sağlam ve sürdürülebilir esaslara bağlamak neden mümkün olamıyor? Üzerinde durulması gereken bir konudur.

Yeni üniversite yönetiminin bu konuda atacağı her adım, geniş halk kitlelerinden, sivil toplum örgütlerinden ve tabii ki bizlerden peşin ve kesin destek görecektir.



Vahdet Nafiz AKSU