Vahdet Nafiz Aksu

ANA SAYFABUGÜNKÜ ERZURUMYEREL YAZILAR MAKALE / FIKRA / ÖYKÜ ERZURUM YAZILARI KİTABITÜM ŞİİRLERİM PDF

serbest  şiirlerimheceyle şiirlerim heceyle rübailer sesli şiirlerim resimli şiirlerimşiir sunuları

 

Vahdet Nafiz Aksu

E-KANAL CANLI YAYIN

TRT'DEKİ SÖYLEŞİLERİM

USTALARDAN SESLİ ŞİİRLER

ŞİİR VİDEOLARI -VNA

HER ŞEYİN BAŞLADIĞI ŞEHİR

ÖNERİLER/ETKİNLİKLER

STRATEJİK HEDEFLER

BELGELERLE ERMENİ ZULMÜ

NET KÜTÜPHANE

100 TEMEL ESER

TARİH/ KÜLTÜR SOHBETLERİ

OSMANLI TARİHİ

SARI GELİN KİMİN TÜRKÜSÜ

ERZURUM  FIKRALARI

ÖZGEÇMİŞİM

FOTOBEN

KİTAPLARIM



SÖZÜN SERHADDİ DUA




stratejik araştırma kurumları

araştırmacılar için kaynaklar

Türk dünyası araştırmaları

filozofların fikir dünyası

mevlana ney ve sema

Türk edebiyatı kolleksiyonu

edebiyat söyleşileri

düşünce dergi ve siteleri

e-kitap bankası

altı çizili satırlar

kuran ufku

öğrenciler için kaynaklar

ekovart tv-sanat haberleri

Türk islâm sanatları

kültür ve turizm bakanlığı

kent kent yeryüzü

yapı kredi kültür-sanat

gazetelerin birinci sayfaları

yerel medya

gazetelerin internet sayfaları

bebek ve anne com

gerekli tüm linkler



 
SIK DİNLEDİKLERİM

 




kelâm-ı kibar


 

 

  İletişim Formu


 

bu sayaçtan önceki ziyaretçi:
165900

 

 

Google Site

 

 

 
 
ERZURUM'DA KARACİĞER NAKLİ




Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aziziye Araştırma Hastanesi bünyesinde Organ Nakil Merkezi kurulması önemli bir gelişmeydi. Faaliyete başlamasından kısa bir süre sonra Merkezde Doğu'nun ilk karaciğer naklinin gerçekleştirilmiş olması da son derece önemli ve sevindirici bir adım.

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne işte böyle parlak başarılar yakışır. Bilim ve teknoloji üretimi dünyada aldı başını gidiyor. Genel olarak üniversitelerimizin bu hızlı tempoya ayak uyduramadıklarını görüyoruz. Bu genel "geriden takibe" rağmen, kısmi başarılar da göze çarpmıyor değil. "Tıp Fakültesi, çağdaş bilimi oldukça iyi takip ediyor, dünyadaki gelişmeleri süratle uygulamaya çalışıyor" desek, sanırım fazla mübalağa etmiş olmayız. Kıt kaynaklarla böyle başarılara imza atmak o kadar kolay mı? Elbette değil… Erzurum Tıp Fakültesinin bilimsel başarılarından bahsederken, hastane hizmetlerinde çok aksamalar yaşandığını da söylememiz lazım. Hekimlik seviyesi bakımından takdir ettiğimiz Tıp Fakültemiz, ne yazık ki hastane hizmetleri bakımından aynı performansı gösteremiyor.

Her hangi bir bölümün ameliyathanesinde birinci sınıf ameliyat olan hasta, üçüncü sınıf yoğun bakıma alınıyor, beşinci sınıf yatak ve servis hizmetiyle yetinmek zorunda kalıyor.

Yıllardır, yeterli hemşire ve yardımcı personel sağlanamıyor. Yani en hassas ameliyatlarda bile dünya standardını yakalayarak denizi geçiyoruz, yoğun bakım ve servis hizmetlerinde çuvallayıp derede boğuluyoruz.

Her neyse… Böyle parlak bilimsel başarılar ve ihmaller arasında gelip giden hastanemizin "Karaciğer nakli" yapacak aşamaya gelmiş olmasını ayakta alkışlıyorum.

Böyle parlak başarıların arkasında nice isimsiz kahramanlar, iş bitirici zekâlar, bıkmadan usanmadan alın teri döken bilim insanları var. Kişisel kazanç ve ikballerinden çok şehirlerinin geleceğini, kurumlarının prestijini düşünen "beyinler" olmadan, böyle üstün başarılar elde etmek ne mümkün?

Sözünü ettiğim kahramanlardan birisi, Tıp Fakültesinin eski dekanlarından, binlerce öğrenci ve yüzlerce hoca yetiştirmiş olan değerli bilim adamı Prof. Dr Durkaya Ören'dir.

Gazetelerden takip ettim. Karaciğer nakliyle ilgili toplantıda hazır bulunan ÖREN, Doğu Anadolu Bölgesi'nde bir ilki gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade etmiş ve şöyle demiş : "15 yıl önce organ nakli gerçekleştirmeyi hayal ettik ve bugün bunu başardık. Bu hem bölgemiz hem de ülkemiz için hayırlı bir olay. Ekibimiz bir ilki gerçekleştirdi. Hepsine teşekkür ediyorum"

Evet, diğer birçok önemli proje gibi "organ nakli bölümünü" kurmak Prof. Dr Durkaya Ören'in en büyük hayallerindendi. Bu projeden heyecanla bahsettiğine birkaç kere tanık olmuştum.

Dekanlığında da, Bölüm Başkanlığında da, Öğretim Üyeliğinde de kalbi şehri ve fakültesi için atan bu has Erzurum evladına ve kendisi gibi düşünenlere müteşekkiriz. Biliyorum ki onlar, şehrin sade bir evladı olmayı, doğup büyüdükleri topraklara hizmet etmeyi; büyük paralara, parıltılı görevlere hep tercih ettiler.

İşte "Organ nakli" gibi büyük projeler böyle fedakâr insanların, böyle öncü şahsiyetlerin eseridir…
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aziziye Araştırma Hastanesinde ilk karaciğer naklini gerçekleştiren Organ Nakli Başkanı Prof. Dr. Yalçın Polat'ı şahsen tanımıyorum. Tanıyanlar, bilimsel yetenekleri ve insani vasıfları itibarıyla örnek bir hekim olduğu kanaatinde birleşiyorlar.

Başarılı hekimlik kariyerini "karaciğer nakli" gibi üstün cerrahi yetenek isteyen bir operasyonla taçlandıran bu değerli Erzurum evladıyla iftihar ediyoruz. Ekip arkadaşlarını yürekten kutluyoruz. Ve diyoruz ki Erzurum, boş lakırdılarla gündemi meşgul eden şartlatanların yarım yamalak çabalarıyla değil, Prof. Dr. Yalçın Polat ve ekibi gibi gerçek hizmet erbabının üstün hizmetleriyle hak ettiği noktaya gelecektir.

Yeter ki takdir edelim, önlerini açalım, destek olalım.

Mesela hemen Büyükşehir Belediye Meclisi toplansın, şehre böyle önemli bir imkânının sağlanmasında yardımcı olan Sağlık Bakanına, Rektör Beye, Prof. Dr. Durkaya ÖREN’E, maharetli elleriyle ağır bir operasyonu gerçekleştiren Organ Nakli Başkanı Prof. Dr. Yalçın Polat’a birer “ERZURUM ÜSTÜN HİZMET MADALYASI” verilsin...Hatta bu ödül gelneksel hale getirilsin...Erzurum>7da ilkleri gerçekleştirenlere belediye meclisi kararıyla verilsin...

Sahi, şehre üstün ve öncü hizmetleriyle temayüz eden önemli şahsiyetler için böyle bir ödül geleneği var mı?

Yoksa hemen böyle bir işe girişilmelidir.

Şehre hizmet edenlere, şehri temsil eden yerel kuruluşlar bigâne kalmamalıdır.




Vahdet Nafiz AKSU