Vahdet Nafiz Aksu

ANA SAYFABUGÜNKÜ ERZURUMYEREL YAZILAR MAKALE / FIKRA / ÖYKÜ ERZURUM YAZILARI KİTABITÜM ŞİİRLERİM PDF

serbest  şiirlerimheceyle şiirlerim heceyle rübailer sesli şiirlerim resimli şiirlerimşiir sunuları

 

Vahdet Nafiz Aksu

E-KANAL CANLI YAYIN

TRT'DEKİ SÖYLEŞİLERİM

USTALARDAN SESLİ ŞİİRLER

ŞİİR VİDEOLARI -VNA

HER ŞEYİN BAŞLADIĞI ŞEHİR

ÖNERİLER/ETKİNLİKLER

STRATEJİK HEDEFLER

BELGELERLE ERMENİ ZULMÜ

NET KÜTÜPHANE

100 TEMEL ESER

TARİH/ KÜLTÜR SOHBETLERİ

OSMANLI TARİHİ

SARI GELİN KİMİN TÜRKÜSÜ

ERZURUM  FIKRALARI

ÖZGEÇMİŞİM

FOTOBEN

KİTAPLARIM



SÖZÜN SERHADDİ DUA




stratejik araştırma kurumları

araştırmacılar için kaynaklar

Türk dünyası araştırmaları

filozofların fikir dünyası

mevlana ney ve sema

Türk edebiyatı kolleksiyonu

edebiyat söyleşileri

düşünce dergi ve siteleri

e-kitap bankası

altı çizili satırlar

kuran ufku

öğrenciler için kaynaklar

ekovart tv-sanat haberleri

Türk islâm sanatları

kültür ve turizm bakanlığı

kent kent yeryüzü

yapı kredi kültür-sanat

gazetelerin birinci sayfaları

yerel medya

gazetelerin internet sayfaları

bebek ve anne com

gerekli tüm linkler



 
SIK DİNLEDİKLERİM

 




kelâm-ı kibar


 

 

  İletişim Formu


 

bu sayaçtan önceki ziyaretçi:
165900

 

 

Google Site

 

 

 
 
ERZURUM MİLLİ EĞİTİMDE STRATEJİK HEDEFLER

STRATEJİK AMAÇ I

Çağdaş eğitimde kalite ve başarının temelini “OKUL ÖNCESİ EĞİTİM” oluşturuyor. Erzurum’u, eğitimde başarılı yarınlara taşımanın temel şartı bu alanda acil tedbirler geliştirmektir.

Erzurum, tüm imkânlarını seferber ederek okul öncesi eğitimin teşvik edilmesi ve geliştirilmesini sağlamalıdır. Bunun için aşağıdaki hedefler doğrultusunda çalışılmalıdır:

Hedef – 1
Okul öncesi eğitimin desteklenmesi çerçevesinde yeni derslik ihtiyacının belirlenmesi ve belirlenen ihtiyacın her yıl kademeli olarak karşılanması atılması gereken ilk adımdır.

Faaliyet 1,1: 2010 Yılına kadar merkezde 10 adet 20–30 derslikli anasınıfı oluşturulmalıdır.

Faaliyet 1,2: 2010 Yılına kadar ilçelerimizdeki İlköğretim okullarında mevcut anasınıfı öğrenci sayısı düzenli olarak artırılmalı, yeterli ana sınıfı olmayan ilçemiz kalmamalıdır.

Faaliyet 1,3: Milli Eğitim Müdürlüğünce bağımsız anaokulu bulunmayan
İlçelerimizde söz konusu eksikliğin giderilmesi için çalışmalar yapılmalıdır.

Hedef – 2

Okul öncesi yaştaki çocukların eğitim sürecine hazırlanabilmesi ve sosyal gelişmelerinin sağlanabilmesi amacıyla okul öncesi eğitimin teşvik edilmesi ve dört yıl içinde eğitim yaşına gelmiş nüfusun % 70’inin anasınıfına devamının sağlanmalıdır.

Faaliyet 2,1: Okul öncesi çağında olup maddi yetersizlik nedeniyle anasınıfına gidemeyen çocuklar için Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından maddi destek yapılmalıdır.

Faaliyet 2,2: İlköğretim okullarımızdaki kadrolu anaokulu öğretmenleri, Halk Eğitim Merkezi ve Kız Meslek Lisesinin müşterek çalışmaları ile mahallelerde okul öncesi eğitimine ve anne baba eğitimine ağırlık verilmelidir.

Faaliyet 2,3: Mevcut ana sınıflarında fiziksel yönden standartlar belirlenerek her anasınıfının bu standartlara uyumu sağlanmalıdır.

Faaliyet 2,4: Bu alanda Atatürk Üniversitesinin ilgili bölümleriyle sürekli işbirliği sağlanmalıdır.

STRATEJİK AMAÇ II

İlköğretimde modern ve çağdaş eğitim uygulamalarına geçilerek bu alandaki başarı düzeyinin artırılması, eğitimde fırsat eşitliği yaratılması, ilk ve ortaöğretimde altyapı eksikliklerinin tamamlanması, özel ilköğretim okullarının teşviki ve buralarda yetenekli fakir öğrencilerin ücretsiz eğitiminin sağlanması…


Hedef – 1

2007–2011 yıllarını kapsayacak “okul yenileme seferberliği” ilan edilmeli, özellikle köy ve kenar semtlerde bulunan İlköğretim okullarının bu süre içinde tamir, tadil ve güzelleştirme işlemleri tamamlanmalıdır. Bu süre içinde tüm okullarda çantasız eğitime geçilebilmesi için gerekli olan donanım ihtiyacının belirlenmesi ve ihtiyacın her yıl kademeli olarak karşılanması sağlanmalıdır.

Faaliyet 1,1:Tekli eğitim yapılan ilköğretim okullarında Eğitime % 100 Destek Kampanyası ile 2009 yılı sonuna kadar tüm okullardaki 1–5 sınıfları öğrenci dolapları yapılmalıdır. Bunun için sosyal dayanışma vakfı imkânlarıyla, sivil örgütlerin gerçekleştirecekleri kampanyalarla gerekli kaynak sağlanmalıdır.

Faaliyet 1,2:Yeni yapılacak ilköğretim okullarının sıraları dolaplı olarak yapılmalıdır.

Hedef – 2

İlköğretimde dört yıl içinde okullarımızın %50’sinde çantasız eğitime geçilmelidir.

Faaliyet 2,1: Yeni yapılacak ilköğretim okullarının sıraları dolaplı olarak yapılmalı, her sınıfa yüklenici firma tarafından bilgisayar sistemi konulması protokole bağlanmalıdır,

Faaliyet 2,2: Çiftli eğitim yapılan okullarda tekli eğitime geçmek ve eğitim altyapı standartlarını korumak amacıyla 2010 yılına kadar merkez ve ilçelerde 30 adet okul yapılmalıdır, bunun için kampanyalar düzenlenmelidir.

Faaliyet 3,1: Yenişehir, Dadaşkent, Kâzımkarabekir, Yakutiye beldelerinde ilköğretim arsası temini için Belediye ve diğer kamu kuruluşları ile ortak çalışmalar yapılmalıdır.

Faaliyet 3,2: Arsa temininde güçlük çıkması halinde, Milli Eğitim Bakanlığı ilgili birimleri ile görüşülerek kamulaştırma yoluna gidilmelidir.

Faaliyet 3,3: İlçe ve köylerde taşıma merkezli olan okullarda yemekhane yapımı ile ilgili çalışmalara başlanmalı ve hızla bitirilmelidir.

Faaliyet 3,4: Üstün zekâlı çocuklar için bilim ve Sanat Merkezi açılması için çalışmalar yapılmalıdır. Engelliler için özel mekânların yaptırılması sağlanmalıdır.

Hedef – 4

Orta öğretimde eğitim kalitesini yükseltmek ve tekli eğitime geçilmelidir.

Faaliyet 4,1: Bunun için gerekli fiziki imkânlar sağlanmalı, bina yapımı için kampanyalar düzenlenmelidir.

Faaliyet 4,2: Mesleki Eğitimin özendirilmesi kapsamında Endüstri Meslek lisesi geliştirilmeli, özel sektör eğitim işbirliği artırılmalıdır. Bunun için yeni derslik ve atölyeler yapılmalı, meslek liselerinde teorik eğitim ve uygulama alanında çağın gerekli ve şehrin talebi doğrultusunda yeniden yapılanmaya gidilmeli, müfredat güncellemesi yapılmalıdır.

Stratejik Amaç III

İlimizin ÖSS ve OKS gibi sınavlarda, ülke çapında sergilediği başarısızlığa son vermek ve belli bir zaman periyodunda başarılı sonuçlar almak için gerekli tedbirlerin alınması ve bu yöndeki çalışmaların istikrarlı bir biçimde devamının sağlanması…

Hedef – 1

ÖSS ve OKS sınavlarında şehrimizde belli bir gerileme yaşanmaktadır. Bu başarısız tablonun başarıya dönüştürülmesi genel ekonomik tablonun düzelmesiyle mümkündür. Ancak orta vadeli bazı acil tedbirlerin alınmasının olumlu sonuçlar vereceği düşünülmektedir.

Bu alanda atılması gereken ilk adım fakir öğrencilerin ücretsiz dershane imkânından yararlandırılması olmalıdır. Şehrin bu alandaki uzun vadeli hedefi, ilk 10 il arasına girmektir.

Faaliyet 1,1: ÖSS ve OKS Sınavlarındaki başarısızlığın ortadan kaldırılması için şehrimizde faaliyet gösteren özel dershanelerle sıkı işbirliği sağlanmalı, ilk olarak her dönem merkez ve ilçelerde en az 2 deneme sınavı yapılmalı, bu sınavlar için ücret talep edilirse, fakir öğrencilerin bedeli sosyal dayanışma vakıflarınca ödenmelidir.

Faaliyet 1,2: Her okulda ÖSS ve OKS sınavlarına hazırlık amacıyla yapılan faaliyetler kapsam ve süre olarak yeterli hale getirilmeli, bu alanda yürütülecek çalışmalara M.E.M. bünyesindeki Bilgi İşlem Merkezi tarafından destek verilmelidir.

Faaliyet 1,3: Şehir ve ilçelerdeki bakanlık okullarında fiziki donanım ve öğretmen sayısı bakımından ciddi sorun bulunmamasına rağmen, sınavlarda başarısız sonuçlar alınmasının ekonomik ve sosyal nedenleri araştırılmalıdır. Öğrencilerin büyük çoğunluğunun kaliteli dershaneye devam edememe durumu bu sonuçlarda etkilidir. Bu nedenle her öğrenciye istediği dershaneye gidebilme imkânı sağlanmalıdır.

Faaliyet 1,4: Erzurum gibi teşvik kapsamındaki illerde, dershane öğrencilerine pozitif ayrımcılık uygulanmalı, dershane bedellerinin bir bölümü sosyal dayanışma vakıflarınca karşılanmalıdır.

Faaliyet 1,5: Kamu imkânlarından dershanelerin yararlandırılması ile fakir öğrencilere kontenjan tanınmalıdır. Kamu okul binalarının bu koşullarla, ders saati dışında dershanelere tahsisi üzerinde çalışılmalıdır.

Faaliyet 1,6: Desteğe muhtaç öğrencileri finanse etmek için ‘yoksul öğrencileri üniversiteye hazırlama havuzu’ oluşturulmalı, buraya vakıf, iş adamı desteği sağlanmalıdır.

Faaliyet 1,7:“Erzurum üniversiteye hazırlık seferberliği şurası” oluşturularak kalıcı çözümler konusunda somut tedbirler tartışılmalıdır.

Faaliyet 1,8: Sınavlara psikolojik destek sağlamak amacıyla ilimiz sağlık müdürlüğü, tabipler odası ve üniversite tarafından ortak çalışma yürütülmelidir.

Faaliyet 1,9: Atatürk Üniversitesi Bilgi İşlem merkezi, Valilik Bilgi İşlem merkezi ve diğer kuruluşların ilgili birimlerinin iştirakiyle sınavlara yönelik soru bankası oluşturularak, veriler sürekli güncellenecek ve bu sorular yayın haline getirilerek düzenli olarak öğrencilere ulaştırılmalıdır.

Faaliyet 1,10: ÖSS ve OKS’ deki başarısızlığın çok önemli bir nedeni de, dershanelerin fiziki mekân, müfredat, yayın ve kadro bakımından yetersizliğidir. Dershanelerin bu alanlarda başarılı olması için yöntemler araştırılmalı, bu konudaki denetimler sıklaştırılmalı, belli performans gösteremeyen dershaneler kamuoyuna teşhir edilmelidir.

Büyük illerde başarılı olmuş dershanelerin Erzurum’da şube açmaları için girişimlerde bulunulmalı, bunlara arsa, bina ve imkân temini konusunda teklif ve güvenceler verilmelidir.

Faaliyet 1,10: İl çapında her yıl taramalar yapılarak, süper öğrenciler tespit edilmeli ve son sınıfta okuyanların Erzurum merkezindeki, mezun öğrencilerin büyük illerdeki dershanelerde eğitim görmeleri sağlanmalıdır. Bunun için finansman ve bağış imkânları araştırılmalıdır.




Stratejik Amaç IV

Merkez, ilçe ve köy okullarının bilgisayarla donatılması ve her köye bir kütüphane, her okula internet, her eve 100 temel eser kampanyası düzenlenmesi.

Ayrıca okuyan bir şehir haline gelmemiz için, okullardan başlayıp toplumu kucaklayan kampanyalara ihtiyaç vardır. Bunun için önümüzdeki iki yıl süresince “OKUYAN ŞEHİR ERZURUM” kampanyasına bu öğretim yılı başında Erzurum’dan başlanması…

“ OKUYAN ŞEHİR ERZURUM” amacının hemen bir sonraki basamağı “ YAZAN ŞEHİR ERZURUM” ideali olmalıdır. Bu yolda da ciddi çalışmalar yürütülmesi…

Faaliyet 1,1: 2008 yılına kadar bilgisayarsız ve internetsiz köy okulu kalmaması için muhtarlık, kaymakamlık ve iş adamlarıyla ortak kapmanlar yürütülmelidir.

Faaliyet 1,2: En önemli kültür şehirlerimiz arasında yer alan Erzurum, son yıllarda kişi başına kitap tüketimi bakımından utanılacak bir seviye gerilemiştir. Bu utanç tablosunu, övünç tablosuna çevirebilmek için planlı ve ısrarlı çabalara ihtiyaç vardır.

2011 yılına kadar okuma seferberliği, eş zamanlı olarak yazma seferberliği düzenlenmelidir. İlköğretimden Üniversiteye kadar, öğrencilerin okuma ve yazma alışkanlıklarının geliştirilmesi, bu alışkanlığın halka da yaygınlaştırılması için çaba gösterilmelidir.

12 Mart, 23 Temmuz gibi önemli günler için öykü, şiir, oyun yarışmaları her yıl düzenlenmeli, bu eserler yayımlanmalı, sahnelenmelidir.

Bu hususta Vilayet, Büyükşehir Belediyesi ve Üniversite arasında sürekli işbirliği yapılmalıdır.


Stratejik Amaç V

İlk ve Orta öğretim okullarımızın Avrupa Birliği bünyesindeki okullarla ve öğrencilerle, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları aracılığıyla ortak projeler ortaya koymaları ve bu yolla kültürler arası öğrenme imkânlarından yararlanmalarının sağlanması

Hedef – 1

Üç yıl içinde her okulumuzun Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları kapsamında en az bir proje hazırlayarak programa başvurması sağlanmalıdır.

Faaliyet 1,1: Vilayet ve Üniversite bünyesinde AB Eğitim ve Gençlik Merkezi Programları birimi oluşturulmalı, 2008 yılı içerisinde tüm okul yöneticilerimize ve ilgili okul komisyonlarına konunun önemi anlatılmalıdır.

Faaliyet 1,2: Okullarda konu ile ilgili oluşturulan komisyonlardan 2008 Aralık ayı sonuna kadar proje çalışması yapılarak müracaatlar sağlanmalıdır.

Faaliyet 1,3: Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ile ilgili olarak okulların ziyaret edilecek ve gerekli destek sağlanacaktır.

Faaliyet 1,4: Vilayet ve Üniversite işbirliği ile 2011 Kış Oyunlarına yönelik hazırlık çalışmaları yapılmalı, bu konuda öncelikle MEM Mesleki Eğitim Enstitüsünde öğretmenlere yönelik eğitim programları düzenlenmelidir. Daha sonra tüm okullara yönelik eğitim seferberliği tertiplenmelidir.