Vahdet Nafiz Aksu

ANA SAYFABUGÜNKÜ ERZURUMYEREL YAZILAR MAKALE / FIKRA / ÖYKÜ ERZURUM YAZILARI KİTABITÜM ŞİİRLERİM PDF

serbest  şiirlerimheceyle şiirlerim heceyle rübailer sesli şiirlerim resimli şiirlerimşiir sunuları

 

Vahdet Nafiz Aksu

E-KANAL CANLI YAYIN

TRT'DEKİ SÖYLEŞİLERİM

USTALARDAN SESLİ ŞİİRLER

ŞİİR VİDEOLARI -VNA

HER ŞEYİN BAŞLADIĞI ŞEHİR

ÖNERİLER/ETKİNLİKLER

STRATEJİK HEDEFLER

BELGELERLE ERMENİ ZULMÜ

NET KÜTÜPHANE

100 TEMEL ESER

TARİH/ KÜLTÜR SOHBETLERİ

OSMANLI TARİHİ

SARI GELİN KİMİN TÜRKÜSÜ

ERZURUM  FIKRALARI

ÖZGEÇMİŞİM

FOTOBEN

KİTAPLARIM



SÖZÜN SERHADDİ DUA




stratejik araştırma kurumları

araştırmacılar için kaynaklar

Türk dünyası araştırmaları

filozofların fikir dünyası

mevlana ney ve sema

Türk edebiyatı kolleksiyonu

edebiyat söyleşileri

düşünce dergi ve siteleri

e-kitap bankası

altı çizili satırlar

kuran ufku

öğrenciler için kaynaklar

ekovart tv-sanat haberleri

Türk islâm sanatları

kültür ve turizm bakanlığı

kent kent yeryüzü

yapı kredi kültür-sanat

gazetelerin birinci sayfaları

yerel medya

gazetelerin internet sayfaları

bebek ve anne com

gerekli tüm linkler



 
SIK DİNLEDİKLERİM

 




kelâm-ı kibar


 

 

  İletişim Formu


 

bu sayaçtan önceki ziyaretçi:
165900

 

 

Google Site

 

 

 
 
YENİ KAVŞAK PROJELERİ YARIŞMAYLA BELİRLENSİN


Şehir içine düşünülen projelerde , fonksiyon kadar estetik bir kaygı da taşınmalı. Özellikle Yakutiye belediyesi önüne yapılacak kavşağın civar binaların görüntüsünü ve “caddenin” klasik havasını bozmaması lazım.

Özellikle şehir içi köprülü kavşakları için Büyükşehir Belediyemizin hemen bir proje yarışması düzenlemesini öneriyorum. Jüri üyelerinin de Erzurum Büyükşehir, Ankara Büyükşehir ve Üniversitelerimizin vereceği elemanlardan oluşması yararlı olacaktır.



Hatta ben, bu tür kalıcı eserlere isim verilirken de böyle yarışmaların düzenlenmesi gerektiğine inanıyorum. Bu hususta halkın görüşü de çeşitli yöntemlerle alınmalı, Belediye meclisleri bu eğilimleri dikkate alarak karar vermeli…



Yapılan ve yapılacak olan köprülü kavşakların şehir çevresindeki yoğunluğu kolayca şehir içine akıtıp kilitlenmeye meydan vermemesi için gerekli tedbirler her halde düşünülmüştür. Bu nokta çok önemli.




Belediye idarelerinin iki önemli başarı ölçüsü var… Birincisi şu: Halkın günlük medeni ihtiyaçları süratli bir şekilde karşılanacak… Hemşeriler daha sabah adımlarını sokak kapısından dışarı attıklarında belediyelerinin varlığını hissedecekler… Başarılı bir belediye, hizmetleriyle halkına her gün “ günaydın “ diyebilen belediyedir… Sokaklar geceden temizlenmiş… Yaz ise çöpler alınmış, yollar sulanmış; kış ise buzlar kırılmış, karlar kaldırılmış… Parkıyla, bahçesiyle, bakımlı yolları ve ulaşım disipliniyle insana huzur veren, “ iyi ki bu şehirde yaşıyorum “ dedirten bir hizmet kalitesi…

İkinci önemli başarı ölçüsünü de şöyle ifade edebiliriz: “Kentin geleceğini Planlama Kabiliyeti ” … Çağdaş belediyecilik bu iki ayak üzerinde duruyor. Günlük hizmetleri mükemmel bir şekilde yürütüp, şehrin geleceğini planlamada zaafa düşmek büyük eksiklik… Günlük hizmetleri ihmal etme pahasına geleceği tanzime kalkmakta, başarıyı ıskalamanın diğer adı…

Kentin Geleceğini Planlama şüphesiz tek başına belediyelerin görevi değil. Ama sanıyorum koordinasyon ve önderlik Büyükşehir’e düşüyor. Diğer kamu kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve kanaat önderleri bu konuda güç birliğini “ hemşerilik bilincinin “ gereği saymamalı ve sorumluluktan kaçmamalılar.

Büyük şehir yönetimi de, şehrin geleceğini ilgilendiren ana konularda karar alırken, kendi hukuki ve siyasi mekanizmalarının yanı sıra şehir elitinin ve en önemlisi de halkın eğilimlerini dikkate almalıdır…

Şehri dönüştürecek ya da düzenleyecek hizmetlerle ilgili projelerle ilgili olarak daha hazırlık aşamasında bilimsel inceleme ve etütlerin yapıldığına hiç şüphe yok… Planlama ve etüt aşamasındaki bilimsel titizlik tek başına yeterli değil… Tercih, karar ve öncelik konusundaki müşaverelerin geniş bir zeminde yapılması şehir yöneticilerini daha güzel sonuçlara götürecektir.

HİZMETE GİREN KÖPRÜLÜ KAVŞAKLAR

Büyükşehir Belediyesinin şehir içi ulaşımı kolaylaştırıcı tedbirler çerçevesinde Köprülü kavşak projelerine önem verdiğini müşahede ediyoruz... Geçen yaz başlatılan üç köprülü kavşak inşaatının ikisi hizmete girdi, birisi de sanıyorum bitmek üzere...Kavşakların tamamı bitip, bağlantı yolları da tanzim edilince sanıyorum şehrin ulaşım hizmetleri açısından güzel bir netice alınmış olacak.

İstasyon kesimine yapılan Aziziye köprülü kavşağı 1 trilyon 998 milyar liraya mal olmuş. Şükrüpaşa kesimindeki yoğun trafiği ortadan kaldırdırmak amacıyla inşa edilen Mecidiye Köprülü Kavşağı için 1,5 trilyon harcama yapılmış.

Karayolları kesimine yapılan 610 metre boyundaki İpek yolu Köprülü Kavşağı ise SKK kavşağındaki yoğunluğu ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Bu köprülü kavşağa harcanan miktar ise yaklaşık 4,5 trilyon lira.

Belediye yönetimini bu güzel yatırımlardan ötürü kutluyoruz. İnşallah devamı gelecektir. Kalıcı altyapı hizmetlerine harcanana paralara helal olsun… Kaynakların kaldırım yapıp sökmeye, kalitesiz asfalt üstüne asfalt atmaya değil de bu gibi kalıcı işlere harcanmasını temenni ediyoruz. Bu rakamları yazarken, Erzurum’un bir yılda kar mücadelesine akıttığı kaynağı düşündüm. Demek ki, hükümet belediyelerimizin kar tazminatı talebine olumlu yaklaşsa, bir kışta kara buza harcadığımız parayla ne işler başarırız…

Köprülü kavşakların amacı şehir trafiğini düzgün hale getirmek. Yoğunluğu gidermek… Bu amacı sağlayabilmek için, köprülü kavşakların devamındaki ana ve tali yolları da ihmal etmemek gerekiyor.

Yapılan ve yapılacak olan köprülü kavşakların şehir çevresindeki yoğunluğu kolayca şehir içine akıtıp kilitlenmeye meydan vermemesi için gerekli tedbirler her halde düşünülmüştür. Bu nokta çok önemli.

YENİ PROJELER İÇİN YARIŞMA…

Büyükşehir Belediyesi sanıyorum, Yakutiye Belediyesi önüne de bir köprülü kavşak planlıyor. Önümüzdeki yaz yapılacak bu projeyi, Gez Mahallesi (Kuşkay önü) ve Dadaşkent girişine yapılacak köprülü kavşaklar izleyecek.

Bu projeleri hazırlayacak ve denetleyecek yeterli ve yetenekli teknik kadroların belediyelerimizde bulunduklarından şüphem yok. Ancak özellikle şehir içine düşünülen projelerde , fonksiyon kadar estetik bir kaygı da taşınmalı. Özellikle Yakutiye belediyesi önüne yapılacak kavşağın civar binaların görüntüsünü ve “ caddenin” klasik havasını bozmaması lazım.

Şu andaki projeler bu özellikleri taşımıyor anlamında söylemiyorum, ama gelecek yıl yapılacak köprülü kavşak projelerinin hem mimari tasarım yaklaşımı ve estetik değer hem de yapı teknolojisi açısından daha farklı ve güzel olması gerektiğini şimdiden ifade ediyorum.

B tür projeler, geriye dönüşü ve düzeltilmesi mümkün olmayan projeler… Kötü yapılırsa onlarca yıl kötü bir hizmet abidesi gibi gözlerimizi tırmalayıp durur. Koskoca köprüler kağıt üzerinde değil ki bir iki rötuşla düzeltiverelim… Büyük işleri şehirleri güzelleştirmek için yapalım, çirkinleştirmek için değil…

Şehir merkezinde yapacağımız köprülü kavşakların şehrin yapısını bozmamasını istiyorsak… Trafiği rahatlatma adına, şehir merkezinde korkunç bir görüntü kirliliğine meydan vermemek istiyorsak… Kullanılış rahatlığı yanında estetik bir görünüme sahip olmasını önemsiyorsak… Şimdiden hazırlığa başlamamız lazım.

Özellikle şehir içi köprülü kavşakları için Büyükşehir Belediyemizin hemen bir proje yarışması düzenlemesini öneriyorum. Jüri üyelerinin de Erzurum Büyükşehir, Ankara Büyükşehir ve Üniversitelerimizin vereceği elemanlardan oluşması yararlı olacaktır.



Vahdet Nafiz AKSU