Vahdet Nafiz Aksu

ANA SAYFABUGÜNKÜ ERZURUMYEREL YAZILAR MAKALE / FIKRA / ÖYKÜ ERZURUM YAZILARI KİTABITÜM ŞİİRLERİM PDF

serbest  şiirlerimheceyle şiirlerim heceyle rübailer sesli şiirlerim resimli şiirlerimşiir sunuları

 

Vahdet Nafiz Aksu

E-KANAL CANLI YAYIN

TRT'DEKİ SÖYLEŞİLERİM

USTALARDAN SESLİ ŞİİRLER

ŞİİR VİDEOLARI -VNA

HER ŞEYİN BAŞLADIĞI ŞEHİR

ÖNERİLER/ETKİNLİKLER

STRATEJİK HEDEFLER

BELGELERLE ERMENİ ZULMÜ

NET KÜTÜPHANE

100 TEMEL ESER

TARİH/ KÜLTÜR SOHBETLERİ

OSMANLI TARİHİ

SARI GELİN KİMİN TÜRKÜSÜ

ERZURUM  FIKRALARI

ÖZGEÇMİŞİM

FOTOBEN

KİTAPLARIM



SÖZÜN SERHADDİ DUA




stratejik araştırma kurumları

araştırmacılar için kaynaklar

Türk dünyası araştırmaları

filozofların fikir dünyası

mevlana ney ve sema

Türk edebiyatı kolleksiyonu

edebiyat söyleşileri

düşünce dergi ve siteleri

e-kitap bankası

altı çizili satırlar

kuran ufku

öğrenciler için kaynaklar

ekovart tv-sanat haberleri

Türk islâm sanatları

kültür ve turizm bakanlığı

kent kent yeryüzü

yapı kredi kültür-sanat

gazetelerin birinci sayfaları

yerel medya

gazetelerin internet sayfaları

bebek ve anne com

gerekli tüm linkler



 
SIK DİNLEDİKLERİM

 




kelâm-ı kibar


 

 

  İletişim Formu


 

bu sayaçtan önceki ziyaretçi:
165900

 

 

Google Site

 

 

 
 
ERZURUM NASIL KALKINIR?

Birlik Grubu, altı Mart günü “Kurtuluştan Ekonomik Kurtuluşa” konulu bir sohbet toplantısı düzenlemişti. Konuşmacılardan biri de DPT Uzmanı hemşerimiz Atilla BEDİR beydi. Dinleyiciler kendisinden ve diğer hatiplerden çok istifade ettiler.

O konuşmada önemli görüp not ettiğim bazı bölümleri ve konuşmanın özetini ihtiva eden sunuya ulaşacağınız internet adreslerini yazının sonunda bulabilirsiniz.

Şehrin sosyal ve ekonomik sorunlarının bilimsel ve kültürel platformlarda sürekli olarak gündemde tutulması ve tartışılmasında yarar görüyorum. Kalkınma meselesinde kafa karışıklıklarını gidermek, hedef belirsizliğini ortadan kaldırmak ve şehrin kalkınma stratejilerini sağlam esaslara bağlamak ancak bilimsel yaklaşımlarla mümkün olabilecektir.

Bu şehir nasıl kalkınır? Sorusunu her Erzurum evladı her gün kendisine soruyor. Bunun yolu ve yöntemi üzerinde kafa yoruyor, kendince çareler üretiyor. “Bu şehirde yaşanmaz” psikolojisine savaş açmış biriyim. Erzurum’un makul bir sürede gelişip büyüyeceğine, tüm evlatlarına aş ve iş sunacak ekonomik bir yapıya kavuşacağına hep inandım, inanıyorum, inanmaya devam edeceğim. Sizin de inanmanızı istiyorum. Tabi böyle bir amaca ulaşmak öncelikle çalışma ve sebat istiyor. İyi niyet istiyor. İmkân ve kaynak istiyor. Bunlar da yeterli değil…

Şehir de memlekette iyi yetişmiş, becerikli, maharetli evlatlarının omuzlarında yükselebilir ancak. İşte bu bakımdan şanslıyız. Şehri geleceğe taşıyacak olan “LAPTOPLU DADAŞLAR ORDUSU” hemen her alanda başarıdan başarıya koşuyor. Çok iyi eğitim almış, yerel değerlerini kaybetmeden küresel çapta düşünebilen, yabancı dil bilen zengin insan kaynakları hazinemiz var. Esnafımız, işadamımız, tüccarımız, çiftçimiz dünya çapında başarılara imza atacak yetenekteler. Yeter ki fırsat verilsin, ellerinden tutulsun. Bu altın dadaş nesline inanın, güvenin… Şehrin geleceğinde de, ülkenin yarınlarında da bunlar olacaklar. Meydan ebediyen, hırsızın, uğursuzun, yalakanın olacak değil ya! Boşuna dememiş diyen:

Zannetme ki devran tahtın, tacındır
Bir gün de derler ki sofra açındır
Sanma merdivenler iniş içindir
Basamak basamak çıkılır bir gün

Çok şükür Mevla’ya, Erzurum basamakları çifter çifter inmiyor artık, paçasına yapışanlara aldırmadan emin adımlarla çıkıyor merdivenleri…


***

Şimdi gelelim Atilla BEDİR’İN konuşmasından aldığım notlara. Hem bunlar üzerinde düşünün, hem de aşağıda verdiğim adreslerde bulunan sunuları bilgisayarınıza mutlaka indirin.

Mal, sermaye ve işgücü hareketlerinin uluslar arası düzeyde giderek serbestleştiği günümüzde, firmalar ait olduğu il, bölge ve hatta ülke coğrafyasının da ötesine geçerek yatırım ve üretim kararlarını dünya ölçeğinde, başka bir ifadeyle küresel ölçekte almaktadırlar.” Diyor, konuşmasın bir yerinde Atilla Bey… Artık en yerel çaptaki yatırımların bile küresel bir kafayla planlanması ve icrası gerektiğine hiç kuşku yok. Yatırımcıların ve kamu kesiminin artık küresel bir zekâyla düşünmesi ve büyük hedeflere yönelmesi gerekiyor.


***

Erzurum, Türkiye’nin az gelişmiş illerinden biridir. Büyük bir tarihi ve kültürel zenginliği olan Erzurum için bu kısa tespitler dahi, Erzurum’un kalkınması için ne kadar düşünülmeğe ve çaba gösterilmesine değer olduğunu göstermektedir.

***

Bölgesel kalkınma açısından, yörenin sorunlarını, fırsatlarını ve üstünlüklerini en iyi algılayabilecek olan yerel temsilcilerin önemi nedeniyle, İl Sanayi ve Ticaret Odalarının tercihleri daha ayrıntılı incelendiğinde; bu tercihlerde hayvancılık, balık ve su ürünleri, gıda ürünleri ve içecek imalatı ve tarımın öne çıktığı görülmektedir. Tercihler tarıma dayalı bir sanayinin geliştirilmesi yönündedir.

***

Tarımın payındaki yükseklik ve özellikle sanayinin payındaki çok düşüklük dikkate değerdir.
Dolayısıyla, yüksek katma değer ve yeterli düzeyde istihdam sağlayarak, kalkınma alanında bir sıçrama yapılabilmesi ve bunun sürdürülebilir kılınması için imalat sanayi alanında atılım yapmanın önemi açıktır.
Bu amaçla, Erzurum’un bu alandaki rekabetçi üstünlüklerinin iyi analiz edilmesi ve kalkınmanın öncelikle bu üstünlüklere dayalı olarak gerçekleştirilerek potansiyellerinin değerlendirilmesi önem arz etmektedir
***

Gerek bölgesel gelişmenin sağlanmasına yönelik önümüzdeki dönemde uygulanacak politikalarla, gerekse kamu ve özel kesim olarak yapılacak yatırımlar başta olmak üzere gösterilecek tüm gayretlerle, Erzurum’un potansiyeli ve rekabetçi üstünlükleri değerlendirilerek, sürdürülebilir daha yüksek bir kalkınma düzeyine ve refah seviyesine ulaşılabilmesi için önemli bir gelişmenin sağlanabileceği inancı taşınmaktadır.

***

Kalkınmada öncelik sıralaması:


Turizm, özellikle kış turizmi
Gıda ürünleri ve içecek imalatı sanayiinde bir başarı örneği oluşturulması
Türk Cumhuriyetleri başta olmak üzere Doğuyla dış ticaretin geliştirilmesi- Erzurum'un yatırım merkezi ve ticaret kapısı, bir cazibe merkezi haline getirilmesi
Sayın Atilla BEDİR ve diğer konuşmacıların sunularına aşağıdaki internet adreslerinden ulaşabilir ve bilgisayarınıza indirebilirsiniz.



http://www.vahdetnafizaksu.net/kurtulustan_ekonomik_kurtulusa.asp


www.erzurumbirlikgrubu.org

Vahdet Nafiz AKSU