YEREL KALKINMADA ŞEHİR ELİTİNİN ROLÜ
Erzurum'un sosyal, ekonomik ve kültürel sorunlarını sürekli olarak irdeleyen, kendince çözüm önerileri sunan çok sayıda "şehir aydını" var. Yerel gazeteler, mahalli dergiler ve Internet gruplarında fikir üreten değerli şehir aydınları, siyasi elit'in eylem ufkunu açmaya yönelik yayınlar yapıyorlar. Bu çok gerekli ve güzel bir şey.
Yerel sorunların çözümü büyük ölçüde mahalli insan kaynaklarının iyi değerlendirilmesine bağlı. Biz yetişmiş insan gücümüzün yeterli olduğu peşin kabulü ile böyle bir tespite yelteniyoruz. Eğer bu konuda bir yetersizlik varsa, tabii ki mahalli insan kaynaklarının iyi yetiştirilmesi konusu birinci önceliği alacaktır. Artık söylemeye bile gerek duyulmayacak temel bir gerçek var. Geleceğin dünyasında başarı, "yetenek savaşlarını" kazananların olacak. Gelişme ve büyüme atılımında ipi göğüsleyen şehirler de, yerel yetenekleri üstünlük gösteren kentler olacak.
İşte bu noktada, yerel politik elit'e fikri servis yapan mekanizmanın kalitesi önemli hale geliyor. Çünkü politik elit'in beslendiği fikri kaynaklar, onun eylem planına doğrudan etki yapıyor.Yerel fikir ve kanaat önderlerinin kültürel üretimdeki kısırlığı ile politik elit'in başarı oranı arasında bir bağ olmadığını söyleyebilir miyiz ?
Yerel politik elit'in fikri hamurunu yoğurmakla mükellef fikir ve düşünce adamlarımızla, yazar çizer takımımızın çap ve fikri derinlikleri böyle bir misyona ne kadar elverişli, doğrusu irdelenmeye değer bir konu.
Siyasi kadroları sürekli mercek altında tutan şehir seçkinlerinin bu kadrolara "tepeden bakan", "küçümseyen", "yetersiz gören" bir eğilimde olduğunu seziyoruz. Siyasi kadroların da şehrin kanaat önderleri, okur yazar takımı ve medya ehline aynı duyguları beslediklerinden hiç şüphemiz yok. Demek ki, şehrin politik ve kültürel elit'i arasında, yetenek ve çap kaynaklı bir karşılıklı yetersiz görme ve güven duymama hali mevcut. Halbuki olması gereken bu değil. Politik elitle, şehir aydınının barışık olması lazım. İletişim kanallarının sürekli açık bulunması gerekli. Şehir aydını fikir üreten, çözüm öneren bir yapıda olmalı. Yerel medyanın kendini kapıkulu yağcılığı ile, peşin karalama mekanizması arasında , analitik eleştiri merkezine oturtması hayati önem taşıyor.
Şehrin, muhteva olarak dolu ve çok satılan gazeteleri, dergileri, kaliteli programlarıyla çok izlenen televizyonları, dinlenilen radyoları varsa. Bu yayın organlarında yüksek fikirler imal ediliyorsa. Şehrin politik elit'i ile, fikir erbabı arasındaki kanallar açıksa. Öyle bir şehirde hemşehrilik enerjisi had safhadadır, küçük şehir psikolojisi kırılmıştır ve şehrin kalkınma hamlesi için her şey hazır demektir.
Vahdet Nafiz AKSU
|