TARIM VE HAYVANCILIKTA ERZURUM “ PİLOT İL “İLAN EDİLMELİ
Erzurum’u içinde bulunduğu “ ekonomik sefaletten “ kurtarmak için “ Makro Kalkınma Stratejilerinin Tespitine “ büyük önem verdiğimizi daha önce ifade etmiştik. Böyle bir öncelik sıralamasında Tarım ve Hayvancılığın ilk akla gelecek sektör olduğuna hiç şüphe yok. Bu sektörlere bağlı küçük sanayinin süratle geliştirilmesi, üretim ve pazarlama alanında mevcut ya da yeni kurulacak KOBİ ‘lerin desteklenmesi, kalkınma hamlemizin temelini teşkil edecektir.
Erzurum tarım ve hayvancılığının AB ‘ye hazırlık sürecinde uluslar arası gelişmeleri dikkate alan, iyi teşkilatlanmış, diğer illerle ve uluslar arası pazarlarda rekabet gücü yüksek bir sektör haline getirilmesi öncelikli hedefimiz olmalıdır.
DEĞİŞİMDEN NE KADAR HABERDARIZ
Türkiye tarım politikalarını , “Dünya Ticaret Örgütü yükümlülükleri ile AB’ye tam üyelik sürecinde AT Ortak Tarım Politikası (OTP) ve uluslararası ticaretteki gelişmeler çerçevesinde “ yeniden belirliyor.
Yüksek Planlama Kurulunca karar altına alınan ÖN ULUSAL KALKINMA PLANINDA “ Tarım alanında başlatılan reformlar ve ekonomik istikrarın sağlanması ile birlikte, TP’ye uyumu mümkün kılacak diğer tarımsal programlar belirlenerek uygulanacaktır. “ ifadesi yer alıyor.
Tarım alanında ODP ‘ye uyumu mümkün kılacak yeni projeler şu an ne aşamadadır ve Erzurum için bu konuda ne gibi çalışmalar yapılmaktadır, doğrusu merak ediyoruz.
ERZURUM HAYVANCILIĞINI AYAĞA KALDIRACAK PROJELERE ÖNEM VERMELİYİZ
Türkiye, hayvan ve hayvan ürünleri ihracatında rekorlara imza atarken, Erzurum bu pastadan önemli pay alan bir ilimizdi. Erzurum hayvancılığına gerekli önem verilmiş olsaydı bu gün geri kalkmışlıktan, işsizlikten yoksulluktan bahsediyor olmayacaktık. Hayvancılık ve bağlı sanayilerin geliştirilmemiş oluşu, telafisi mümkün olamayan büyük bir ihmal, gaflet ve vebaldir. 1990–2000 yılları Erzurum hayvancılığı için kayıp yıllar olmuştur.
Bu dönem içerisinde;
• Hayvan ıslahı çalışmalarına devam edilememiş, yetersiz çalışmalar ırk dönüşümünü sağlayamamıştır
• Kaliteli yem ve yem bitkileri üretimi artırılamamıştır.
• Hayvan hastalık ve zararlarına karşı etkili bir mücadele verilememiştir.
• İlimizde hayvan sayısı sürekli olarak azalmış ve üreticin ucuz kredi ve teşviklerle desteklenememiştir.
• Özel kombinalar kapanmış, EBK çiftçi için sorun haline gelmiştir.
• Çağdaş şartlara uygun hayvancılık projeleri Tarım ve Köy işleri Bakanlığı tarafından uygulamaya sokulamamıştır.
• Şehirde bulunan Ziraat ve Gıda Fakültelerinden yeterince yararlanılamamış, sayısız tarım kuruluşu birer tabela kurumu olmaktan öteye gidememiştir.
Erzurum’daki işsizliğin dayanılmaz boyutlara ulaşmasında bu ana sektörlerin ihmal edilişi büyük rol oynadı. Sanayi ve hizmet sektöründe bir kişiyi iş sahibi yapmanın bedeli milyarlarca liralık yatırım gerektiriyor. Eğer tarım ve Havyacılık potansiyeli süratle değerlendirilmezse, şehirdeki işsizlik oranını düşürmek imkân dâhilinde gözükmüyor.
ERZURUM PİLOT BÖLGE İLAN EDİLMELİ
Türkiye çapında Hayvancılığın Desteklenmesi için Hükümetimizin ciddi çaba gösterdiğini biliyoruz. Bu alanda uygulamaya konacak bütün projelerde, en büyük ve eski hayvancılık merkezi olan Erzurum’un PİLOT BÖLGE olarak ilan edilmesi şehrimizin ekonomik kurtuluşu için bir umut kapısı olabilir.
Erzurum Hayvancılıkta pilot bölge ilan edilir edilmez hemen uygulamaya konulacak projeler şu başlıklar halinde toplanabilir:
• Yem bitkileri üretiminin artırılmasını sağlayacak projeler,
• Damızlık sığırcılığın geliştirilmesine ilişkin projeler,
• Suni tohumlamanın yaygınlaştırılması ve hayvan hastalıklarından arî bölge oluşturulmasına ilişkin proje ( Bu konuda hükümetçe 2003 yılında Genel Bütçeden yaklaşık 100 milyon Euro tutarında ödenek ayrılmıştı. Nereye harcandığını bilmiyorum. Eğer o fonda para varsa derhal Erzurum’a aktarılmalıdır.)
• Hayvan sağlığı alanında AB müktesebatına uyumun sağlanabilmesi için, 13,3 milyon erosu AB katkısı ve 3,7 milyon erosu Türkiye katkısı olmak üzere toplam 17,04 milyon Euro tutarındaki Hayvan Sağlığı Bilgi Sisteminin ve Sınır Kontrol Noktalarının Oluşturulması Projesi uygulamaya konulmuştur. 2003 yılından itibaren üç yıl içerisinde kullandırılması öngörülen bu kaynağın PİLOT İL olarak Erzurum’a aktarılmasını öneriyoruz.
• Özel teşebbüsün ET ENTEGRE tesisleri kurmaya yetecek finansmanı bulunmamaktadır. Bu nedenle, Devletçe YAP-DEVRET modeliyle, küçük ama işlevsel modern et bütünleşmiş tesisleri kurulmalıdır. Pilot bölge olarak yıl içinde en az iki üç tesisin temeli atılmalıdır.
• Irak ve İran’a yapılacak et ve et ürünleri ihracatı için Erzurum merkez il olarak kabul edilmeli ve bu konuda birlik ve kooperatifler kurulmasına Devletçe öncülük edilmelidir.
Vahdet Nafiz AKSU
|