Vahdet Nafiz Aksu

ANA SAYFABUGÜNKÜ ERZURUMYEREL YAZILAR MAKALE / FIKRA / ÖYKÜ ERZURUM YAZILARI KİTABITÜM ŞİİRLERİM PDF

serbest  şiirlerimheceyle şiirlerim heceyle rübailer sesli şiirlerim resimli şiirlerimşiir sunuları

 

Vahdet Nafiz Aksu

E-KANAL CANLI YAYIN

TRT'DEKİ SÖYLEŞİLERİM

USTALARDAN SESLİ ŞİİRLER

ŞİİR VİDEOLARI -VNA

HER ŞEYİN BAŞLADIĞI ŞEHİR

ÖNERİLER/ETKİNLİKLER

STRATEJİK HEDEFLER

BELGELERLE ERMENİ ZULMÜ

NET KÜTÜPHANE

100 TEMEL ESER

TARİH/ KÜLTÜR SOHBETLERİ

OSMANLI TARİHİ

SARI GELİN KİMİN TÜRKÜSÜ

ERZURUM  FIKRALARI

ÖZGEÇMİŞİM

FOTOBEN

KİTAPLARIM



SÖZÜN SERHADDİ DUA




stratejik araştırma kurumları

araştırmacılar için kaynaklar

Türk dünyası araştırmaları

filozofların fikir dünyası

mevlana ney ve sema

Türk edebiyatı kolleksiyonu

edebiyat söyleşileri

düşünce dergi ve siteleri

e-kitap bankası

altı çizili satırlar

kuran ufku

öğrenciler için kaynaklar

ekovart tv-sanat haberleri

Türk islâm sanatları

kültür ve turizm bakanlığı

kent kent yeryüzü

yapı kredi kültür-sanat

gazetelerin birinci sayfaları

yerel medya

gazetelerin internet sayfaları

bebek ve anne com

gerekli tüm linkler



 
SIK DİNLEDİKLERİM

 




kelâm-ı kibar


 

 

  İletişim Formu


 

bu sayaçtan önceki ziyaretçi:
165900

 

 

Google Site

 

 

 
 
ERZURUM HAVA LİMANI

Bir süredir kafama takılan şu soruya kendimce cevap bulmaya uğraşıyorum: “yerel ekonomik rotayı kim çiziyor, Erzurum ölçeğindeki az gelişmiş şehirlerin gelişme istikametini hangi kadrolar, nasıl belirliyorlar?”

Bu sorular doğal olarak “yerel ekonomik rotanın çizilmesinde siyasi kadroların ve şehir aydının payı nedir? Söz konusu kesimler bu konuda yeterli bilgi alışverişi içinde midirler?” sorularını da beraberinde getiriyor.

Daha önce “yerel kalkınmanın yerel imkânlarla başarılamayacağı” yolundaki kanaatimi okuyucularımla paylaşmıştım. O kanaatimde ısrarlıyım. Ancak, yerel siyasetin üst siyasi mekanizmaya taşıyacağı öncelikli projelerin tespitinde şehir aydınına görev düşüyor. Sivil kitle teşkilatlarının, basın ve kanaat önderlerinin de bu konuda görev ve sorumlulukları var.

Bu sorumluluk bilinciyle sürekli olarak şehir meselelerini analiz etmeye uğraşıyoruz. Hatta bazı meseleleri ısıtıp ısıtıp okuyucunun canına çektiğimiz bile oluyor. Bunun farkındayız, ısrarda fayda görüyoruz. Çünkü yerel basının, yerel ekonomik rotanın çizilmesinde çok hayati rol oynayabileceğini biliyoruz.

Bu bağlamda üzerinde ısrarla durduğumuz konulardan birisi “Kars-Tiflis Demiryolu” projesidir. Sayın Başbakan 10.Türk Kurultayında projenin kısa sürede hayata geçirileceğini açıkladı. Erzurum’u 21.Yüzyılın İpek yolunda önemli merkezlerden birisi haline getirelim diyorsak…“Ulaşım” sektörünü ihmal etmeyeceğiz. “Kars-Tiflis Demiryolu” bu bakımdan önemli ama yeterli değil. Bir de işin “hava ulaşımı” tarafı var. Hava ulaşımında Türkiye’nin Türk Dünyasına açılan penceresi Erzurum olmalıdır ve bunun ilk basamağı da Erzurum Hava alanını, süratli bir şekilde “ Hava Limanı” statüsüne kavuşturmaktır.

16 Eylül 2006 tarihinde bu köşede yayınlanan yazımız şöyle sona eriyordu: “Özellikle kısa vadede ve küçük bir siyasi atakla halledilebilecek olan “ Hava Meydanımızın Hava Limanı haline getirilmesi “ konusuna Milletvekillerimizin bir el atmasını diliyorum. Sonuç alınabilecek ve memleket açısından çok lüzumlu bir konudur.“

Aynı konuya değindiğimiz 16 Temmuz 2006 tarihli yazımızda da bakın konuya nasıl yer vermişiz:

“ ERZURUM BÖLGENİN “HAVA ULAŞIM MERKEZİ” OLABİLİR.

1990'dan sonra Avrupa'da meydana gelen değişiklikler ve gelişmeler, Avrasya olgusunu da ön plana çıkarıyor. Türk Dünyası Avrasya’nın büyük bir parçasıdır, onun içinde yer alıyor.21 inci yüzyılda Türkiye merkezli yenidünya oluşumlarını hayal olarak görmeyelim. Batı Avrupa'dan Batı Çin'e kadar uzanan geniş bir coğrafyada uluslararası ilişkileri ve dünyadaki kuvvet dengelerini göz önüne aldığımızda, Türkiye her halükarda “merkez ülke” olmaya adaydır. Türkiye'nin gelecekteki "merkez ülke olma" keyfiyeti, Erzurum'a da yeni ve tarihi roller yükleyecektir.

Türkiye'nin siyasi ve bürokratik seçkinleri, Erzurum'u bu role uygun hale getirmek gibi tarihi bir görev ve sorumluluk altında bulunuyorlar. Nüfus yapısını koruyarak, hatta güçlendirerek Erzurum'u "Avrasya'nın kalbi" ve "Türk Dünya'sının merkezi" yapmanın önemli bir basamağı da burayı sivil bir "hava üssü" haline getirmektir. Bunun için fiziki şartlar mevcuttur. Erzurum Hava alanı şu andaki haliyle bile, Avrupa ile Avrasya arasında bir hava üssü olmaya müsaittir. Hava Alanının süratle "HAVA LİMANI" haline getirilerek 24 saat uluslararası uçuşlara açılması lazımdır. Bütün Avrasya, Türk Dünyası ve Rusya'ya yolcu ve yük taşıyan uçakların 24 saat inip kalktıkları bir hava köprüsü nü tesis etmek, Bakû Ceyhan’dan daha çok hizmet edecektir, 21.Asrın İpekyolunu ihya ve ihdas etmeye.

Bu konuyu tekrar gündeme getirmenin tam zamanıdır. Konjüktür buna müsaittir.

Tekrar ediyorum, yapılacak iş kolaydır, ilk adım da DHMİ Meydan Müdürlüğünün süratle HAVA LİMANI haline dönüştürülüp, uluslar arası seferlere açılmasıdır.”



Denilebilir ki, “anladık efendim, neden bu konu üzerinde bu sıklıkla ve ısrarla duruyorsun? Hem birkaç yazında ardı ardına yer aldı bu konu, hem Erzurum Yazıları Kitabında, hem de Erzurum’un Kalkınma Stratejisi raporunda da.”

Israrımın nedeni basit. Bu işİ “olabilirliği yüksek” ve şehre getirisi çok fazla bir konu olarak görüyorum. Erzurum Meydan Müdürlüğü “Hava Limanı“ Statüsüne kavuşursa bakın şehre ne gibi yararlar sağlanmış olacak:

PERSONEL VE TEŞKİLAT YAPISI BAKIMINDAN: Meydan Müdürlüğü, Başmüdürlük haline gelecek. 15–20 civarında yeni müdürlük ihdas edilip, Başmüdürlüğe bağlanmış olacak. 100 civarındaki personel sayısı 300’e çıkacak, ilave 200 kişiye istihdam imkânı doğacak. Hizmet satın alımı yoluyla bu sayı daha da artacak.

ÇALIŞMA ŞARTLARI BAKIMINDAN: Havaalanı Şu anda normal gündüz mesaisi şeklinde hizmet veriyor. Liman olunca 24 saat vardiya usulüne göre mesai yapılacak. Günün ve gecenin her saati uçak inebilecek. Bu durum özellikle yurtdışı normal ve transit uçuşlar için çok önemli.

ERZURUM HAVA LİMANI ULUSLARARASI HÜVİYET KAZANACAK: 24 Saat hizmet olunca uluslara arası uçuşlar için alan kullanımı ekonomik hale gelecek. Normal mesai standardında, yurtdışından uçak geldiğinde alan personeli mesaiye çağrılıyor, mesai yapan personelin giderleri konaklayan uçaktan tahsile diliyordu. Ayrıca belli bir iniş kalkış ve park ücreti de talep ediliyordu. Uçuş ve uçak başı tahsil edilen bu miktar caydırıcı bir unsurdu. Bu yüzden uluslar arası şirketler Erzurum’a inmiyorlardı. Bir ara yakıt ikmali için gelen Kazakistan ve diğer ülkelere ait uçaklar bu olumsuzluklar yüzünden Erzurum’u tercih etmez oldular. Liman statüsü ile bu sakıncalar ortadan kalkacak ve Erzurum uluslar arası bir hava ulaşım merkezi haline gelecek.

ERZURUM SINIR KAPISI OLACAK: Şu anda yurt dışı uçuşlarda hizmet verecek gümrük ve pasaport kontrolü ekibi bulunmuyor. Liman uygulamasında sürekli açık gümrük ve pasaport birimleri bulunacak. Bu hizmet imkânları ile Erzurum Hava Limanı bölgesel ve hatta uluslara arası bir hüviyet kazanacak.

Burada ayrıntısına girmediğimiz birçok yeni imkânlar da mevcut. Bir kere Erzurum için düşündüğümüz yeni vizyonda hava ulaşımının büyük önemi var. Kış Olimpiyatlarına talip, Uluslararası Kış Turizmi merkezi olmaya aday, Teknokent ve Mikroçip fabrikalarıyla dış pazarlara gözünü dikmiş bir Erzurum öncelikle hava ulaşımındaki pürüzleri gidermek zorunda değil midir?

Pist, Apron, Park Yeri, İLS imkânları bakımından Hava Limanı Olmanın bütün şartlarını taşıyan Erzurum’a bu imkân elbette sağlanacaktır. Belki yakın bir zamanda, belki daha uzak bir geçmişte.

Gelin uzağı yakın edin de, bu onur sizin olsun. Olabilecek bir iş bu. Hem de küçük bir çabayla… Erzurum Meydan Müdürlüğü, Liman Başmüdürlüğü olsun, Adına “Nafiz Kotan “ densin. Bir taşla iki kuş vurulsun. Himmet edenlerden hak razı olsun. Bizden söylemesi

Vahdet Nafiz AKSU