SİVAS NASIL BAŞARMIŞ?
Biliyorum bu konu artık kabak tadı verdi.” şu il şöyle başardı, falanca vilayet şu kadar fabrika açtı “ türü haber ve yazılar okuyucuya bıkkınlık veriyor, konuyu ele alanların da gönlünü garip hicranlara sevk ediyor. Biz istemez miyiz gözümüzün nuru Erzurum’umuz hakkında güzel şeyler kaleme alalım, müjdeli haberlerle hemşerilerimizin gönlünü hoşnut edelim.
Gerçi birçok güzel hizmetlere de imza atılıyor; herkes bir çırpınışın, didinişin içinde. Erzurum’un becerikli iş adamı, cevval müteşebbisi silkinmeyi bekliyor, büyük ve tarihi atılımlar için soluk depoluyor. Bir ilk işareti bekliyor, bir ilk sese vermiş kulaklarını. Şöyle bir kükreyiverse, şöyle bir kafesinden çıkabilse, prangalarını söküp atabilse, bakın görün namı nasıl yedi düvele yayılıverecek.
Aynen öyle biz de ellerimizi kaşımızın üstüne siper etmiş ufuklara bakıyoruz. Ekonomik bir silkinişin müjdeli haberi ha geldi ha gelecek. O yüzden dönüp dolaşıp aynı çember etrafında dolanıyor , aynı sakızı kırk birinci kez çiğniyoruz. Hangi ağızdan bir kalkınma, ilerleme, diriliş sözcüğü işitsek, kulaklarımızı hemen kabartıveriyoruz! Sonra işittiklerimizi kıskançlık bulaşmış bir hayranlıkla sizinle paylaşıyoruz!
Bakın yine ekranda “geri kalmış yörelerden“ , “teşviklerden“ , “fabrikalardan“ bahsediliyor. Bir baktık Sivas Sanayi ve Ticaret Odası başkanı telefonda. NTV sunucusunun“ geri kalmış iller için verilen teşviklerden yararlanma konusunda iliniz ilk sırada, bunu nasıl başardınız“ sorusunu, gururla cevaplıyor;
"Başarımızın en önemli sırrı, YEREL YÖNETİMLER OLARAK POTANSİYELİMİZİ ÇOK İYİ TANITMAMIZ" diyor. Bu sayede teşvik yasasının sağladığı imkânları Sivas dışındaki yatırımcılara iyi tanıttıklarını anlatıyor. Öyle anlaşılıyor ki, yerel yöneticiler ve yerel sivil toplum örgütleri bu süreç içerisinde müthiş bir kulis faaliyeti yürütmüşler. Kapı dolaşıp yatırımcı nezdinde etkili bir lobi faaliyetinde bulunmuşlar. Hatta yurt dışı tanıtım çalışmalarına girişmişler. Sivas Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı, hemşeri iş adamalarının yanı sıra yabancı sermayeyi Sivas ‘a çekmeyi başardıklarını, çok yakın bir gelecekte özellikle çok büyük yabancı şirketlerin on büyük fabrikayı işletemeye açacaklarını müjdeledi TV ekranından hemşerilerine. Bu büyük şirketlerin öncülüğünü de dev bir otomotiv kuruluşu çekiyormuş. Teşvik yasasından yararlanılarak kurulan işletmelerde bir yıl içerisinde 3500 kişi iş başı yapmış bile.
Teşvik yasası sayesinde Sivas, Malatya, Osmaniye gibi iller milyonlarca dolarlık yatırım çekerken Erzurum neden bu fırsatı ıskaladı?
Bu sorunun cevabı aslında Sivas Sanayi ve Ticaret odasının tespitinde gizli gibi. Onlar başarıyı kendi potansiyellerini iyi tanıtarak yakaladıklarını söylüyorlar. Demek ki, diğer bazı faktörlerle birlikte bizim önemli bir zaafımız Erzurum dışındaki tanıtım ve lobi faaliyetinde yetersiz kalışımız.
Bu konuya, gruplar ve Palandöken gazetesinde yayınladığım birkaç yazıyla işaret etmeye çalışmıştım. O yazıların sonuncusunu anlayış ve sabrınıza sığınarak tekrar sizinle paylaşmak istiyorum.
Vahdet Nafiz AKSU
|