Vahdet Nafiz Aksu

ANA SAYFABUGÜNKÜ ERZURUMYEREL YAZILAR MAKALE / FIKRA / ÖYKÜ ERZURUM YAZILARI KİTABITÜM ŞİİRLERİM PDF

serbest  şiirlerimheceyle şiirlerim heceyle rübailer sesli şiirlerim resimli şiirlerimşiir sunuları

 

Vahdet Nafiz Aksu

E-KANAL CANLI YAYIN

TRT'DEKİ SÖYLEŞİLERİM

USTALARDAN SESLİ ŞİİRLER

ŞİİR VİDEOLARI -VNA

HER ŞEYİN BAŞLADIĞI ŞEHİR

ÖNERİLER/ETKİNLİKLER

STRATEJİK HEDEFLER

BELGELERLE ERMENİ ZULMÜ

NET KÜTÜPHANE

100 TEMEL ESER

TARİH/ KÜLTÜR SOHBETLERİ

OSMANLI TARİHİ

SARI GELİN KİMİN TÜRKÜSÜ

ERZURUM  FIKRALARI

ÖZGEÇMİŞİM

FOTOBEN

KİTAPLARIM



SÖZÜN SERHADDİ DUA




stratejik araştırma kurumları

araştırmacılar için kaynaklar

Türk dünyası araştırmaları

filozofların fikir dünyası

mevlana ney ve sema

Türk edebiyatı kolleksiyonu

edebiyat söyleşileri

düşünce dergi ve siteleri

e-kitap bankası

altı çizili satırlar

kuran ufku

öğrenciler için kaynaklar

ekovart tv-sanat haberleri

Türk islâm sanatları

kültür ve turizm bakanlığı

kent kent yeryüzü

yapı kredi kültür-sanat

gazetelerin birinci sayfaları

yerel medya

gazetelerin internet sayfaları

bebek ve anne com

gerekli tüm linkler



 
SIK DİNLEDİKLERİM

 




kelâm-ı kibar


 

 

  İletişim Formu


 

bu sayaçtan önceki ziyaretçi:
165900

 

 

Google Site

 

 

 
 
'SAĞLIK ŞEHRİ' OLMAK HAYAL DEĞİL

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep AKDAĞ, bir yandan Hükümetin yüzünü ak edecek çapta projeleri hayata geçiriyor; bir yandan da seçim bölgesine hizmet yolunda önemli yatırımlara yönelmiş bulunuyor.
Bakan düzeyindeki siyasi şahsiyetler, bulundukları makamın kendilerine yüklediği genel görevlerin yanı sıra, mahalli icraatlarıyla da mercek altındadırlar. Genel hizmetlerde hak ve adalet ilkelerine riayet ederken, bir yandan da mahalli ihtiyaçları gözetmek ince ayar isteyen bir iştir. Bir yönetim ve siyaset sanatıdır.
Sağlık bakanının çalışmalarını değerlendirirken bu hususu göz ardı etmiyoruz ve Türkiye'nin ağır sağlık sorunlarını omuzlamış bir bakan sıfatıyla, Erzurum’a yönelik çabalarını gönülden destekliyoruz.
"Erzurum'u Sağlık Merkezi yapacağız " vaadi, son yıllarda yerel seçim programlarının demirbaşı haline geldi. Biz bu tanımlama yerine "Sağlık Şehri" kavramını tercih ediyoruz. Evet, Erzurum'un bir sağlık şehri olabilme potansiyeli mevcuttur. Erzurum'u sağlık şehri yapmanın yolu, ilçe hastanelerine hurda ambulanslar yahut gıcır cenaze arabaları tahsis etmekten geçmiyor. Yâda parti referansı sağlayabilmiş kişilerin hastane müdür yardımcılığı, başhekim yardımcılığı gibi görevlerle taltif edilmesi böyle bir misyonla bağdaşmıyor. Sayın bakanın bu tür kişisel ve gündelik taleplere mesafeli duruşunu, dar bir çevrenin eleştiri konusu yapmasına rağmen biz olumlu karşılıyoruz.
SAĞLIKTA CAZİBE MERKEZİ OLUYORUZ
Erzurum'un Gelişmesinde Sağlık Sektörünün öncü rol oynayabilmesi için büyük ve kalıcı yatırımlara ihtiyaç var. Bu nedenle, Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep AKDAĞ' ın geleceğe yönelik büyük yatırımları tercih etmesini önemsiyoruz. Başta Üniversite Hastaneleri olmak üzere, mevcut Devlet Hastanelerinin sağlık hizmetleri açısından bölgesel bir cazibe merkezi haline gelmesini gerekli görüyoruz. Erzurum'un Sağlık Şehri olmasında şu an hizmet veren hastanelerin mevcudiyeti çok belirleyici. Kısa bir izahat verelim:
Eş dost, hısım akraba derken bir ayağımız hastanelerden eksik olmuyor. Bu münasebetle hastanelerin işleyişi konusunda az çok fikir sahibiyiz. Hızlı nüfus artışı, sistem sorunları, sevk ve idare eksikliği, hekim hasta ilişkisinde başka faktörlerin önplana çıkması gibi genel aksaklıklar bizim hastanelerimizde de kendini hissettirmekte. Dolayısıyla bütünüyle pembe bir tablodan bahsedemeyeceğiz. Ancak, teknolojik yenilikleri takip, hekimlik kalitesi, ayakta ve yatarak tedavi sonrası başarı yüzdesi itibarıyla hastanelerimizin gün geçtikçe iyiye gittiğini söyleyebiliyoruz.
TEK ÇIKAR YOL DÖNER SERMAYEDEN PERSONEL ALMA YETKİSİ
Atatürk Üniversitesi Araştırma hastaneleri gerçekten bölgesel bir hizmet yuvası haline gelmiş bulunuyor. Övünebiliriz. Burada gerçekten işinin ehli birinci sınıf hekimler var. En ağır ve özellik arz eden cerrahi müdahaleler kolaylıkla yapılabiliyor. Teknolojik donanım bakımından son derece iyi bir durumda olan bu hastanelerimizin bir büyük sorununu müşahede ettim. Araştırma hastaneleri otelcilik hizmeti bakımından yeterli değil. Devletin sıkı personel politikası nedeniyle yardımcı personel, hizmetli, hemşire alımı yapılamıyor. Yeterli hastabakıcı yok. Bunun için bir çıkar yol var: Hastanelere ücretleri döner sermayeden karşılanmak koşuluyla eleman alma yetkisi verilebilir. Bu hem bir istihdam yaratır, hem de hazineden para çıkmadan önemli bir sorun çözülür. Edindiğim bilgilere göre, Üniversitenin döner sermaye gücü buna müsait. Ancak, ücretler döner sermayeden karşılansa bile, elemanların sağlık bakanlığınca tespitinde yarar görüyorum. Bazı bölümlerin yeni şehirde, bazı bölümlerin A.Ü kampusunda yer alıyor olması büyük sorundu. Yeni hastane binasının hizmete girmesiyle bu önemli aksaklık giderilmiş olacak. Aziziye hastanesinin boşalttığı bina, bir bölgesel kol hastanesi olarak planlanabilir mi, üzerinde çalışılmalı. O binanın boş tutulması büyük bir kamu zararına yol açacaktır.
PALANDÖKEN VE NUMUNE HASTANELERİ
Bilindiği gibi SSK Hastanesi yeniden yapılanma çerçevesinde Palandöken Devlet Hastanesine dönüştürüldü. Bu hastanemiz geçen yıl çok köklü bir onarımdan geçti. Adeta yeniden inşa edildi. Başhekim Dr. Recep ALMACI’NIN çabaları sonucu hastane; bekleme salonları, ameliyathaneler, servisler, poliklinikleriyle birinci sınıf bir sağlık merkezi haline gelmiş bulunuyor. Hastanede tıbbi teknolojinin bütün son ürünlerini bulmak mümkün. Bölgeden akın akın gelen hastaların çoğunluğu, büyük illere sevk edilmeden tedavi edilebiliyor. Yoğun çabalarıyla hastanesini örnek hale getiren tecrübeli başhekimimizi ve ona her türlü destek ve imkânı sağlayan Sayın Bakanı kutlamak lazım.
Erzurum'un yüz akı diğer bir önemli merkezimiz de Numune Hastanesi.
Uza. Dr. Selçuk BOZHALİL, göreve geldiği günden bu yana çok iyi bir performans göstererek hastanesini bölgenin sayılı sağlık merkezi haline getirdi. Hastane fiziki mekân ve hizmet kalitesi olarak büyük mesafeler aldı. Arka bahçede, Çaykara caddesine bakan tarafta yeni bir bölüm inşa ediliyor. Böylece Numune Hastanemiz fiziki mekân sıkıntını da aşacak ve daha iyi hizmet imkânı bulacak. Hastanenin diş bölümü için müstakil bir yer kiralanmış oluşu da önemli bir faaliyet, Hastanelerde hizmet kalitesini artırma ve hasta memnuniyetini sağlamada Başhekimlere önemli bir rol düşüyor. Palandöken ve Numune Hastanelerimizin yanı sıra Göğüs Hastanesi, Doğum Hastanesi, Mareşal Çakmak Askeri Hastanesini, Özel Şifa Hastanesi idarecilerini de başarılarından dolayı sağlık kutlamamız gerekiyor.
YÜKSEK İHTİSAS EN BÜYÜK YATIRIM
Mevcut sağlık altyapısının Erzurum'un önemli bir sağlık şehri haline gelmesine ne kadar elverişli olduğunu gördük. Bir yandan bu altyapıyı geliştirirken, diğer yandan da büyük yatırımlara yönelmek, bir bakanın şehrine yapacağı en büyük hizmet olsa gerek. Büyük hizmetlerin reklâma ihtiyacı olmadığını hep söylüyoruz. Eser, bizzat kendinin reklâm ajansıdır.
Eylül'de temeli atılacak olan 5 yıldızlı Yüksek İhtisas Hastanesi son yıllarda Erzurum'a yapılan en büyük kamu yatırımı olacak. Düşünüyor musunuz, tıpkı Araştırma hastanelerimiz gibi bu sağlık yuvamızda hem hastalarımız şifa bulacak, hem hekimlerimiz kariyer yapacak. 400 yataklı bu hastanenin sadece iç donanımı için 150 trilyon harcanacağını, hastanenin tamamının 300 trilyona malolacağını PALANDÖKEN gazetemizde okuyunca heyecanlandım. Yüksek İhtisas Hastanemizin projesi ABD' deki ünlü Houston Tıp Merkezi örnek alınarak hazırlanmış. Bütün odaları tek kişilik beş yıldızlı otel konforunda bir hastane. Erzurum’a ne kadar yakışır, değil mi?
Eser ve hizmet üretmek. Kalıcı işlerle meşgul olmak, şehrin geleceğini gündelik işlere, ufak siyasi hesaplara feda etmemek. Evet, işte gerçek vatan ve şehir sevgisi bizce bu.

Vahdet Nafiz AKSU