OTELLER DAHA ÇOK TANITIM VE TEŞVİK BEKLİYOR!
 
 
PALAN OTEL GENEL MÜDÜRÜ LEYLA MUTLUTÜRK:
“ERZURUM’DAKİ KIŞ TURİZM POTANSİYELİ YETERİNCE KULLANILAMIYOR. ERZURUM KAYAK MERKEZİ ÇOK DAHA FAZLA MÜŞTERİYİ AĞIRLAYABİLECEK YER, TESİS ALANI VE PİSTLERE SAHİP…”
 
“ERZURUM KAYAK MERKEZİ ULUSLARARASI KAYAK FEDERASYONU (FIS) TARAFINDAN TESCİLLİ 2 ADET PİSTE  SAHİP VE  TÜRKİYE’DE BAŞKA HİÇBİR KAYAK MERKEZİNDE FIS TARAFINDAN TESCİLLİ 2 ADET PİST BULUNMUYOR…
 
LEYLA MUTLUTÜRK
Önceki bölümde KIŞ TURİZMİNİN şehir ekonomisi açısından taşıdığı öneme vurgu yapmış, kendi görüşlerimize ve alanının uzmanı olan bir bilim adamının düşüncelerine yer vermiştik.
 
Bu bölümde Palan Otel Genel Müdürü LEYLA MUTLUTÜRK’ÜN görüşlerine yer vereceğiz. Profesyonel işletmecilerin konuya bakışları çok önemli. Uygulamada ne gibi sorunlarla karşılaşıyorlar, ne gibi eksiklikler gözlemliyorlar, ne gibi çareler öneriyorlar… KIŞ TURİZMİ ile ilgili olarak geleceğe yönelik planlamalar yaparken sektör mensuplarının görüşlerine de başvurmamız gerekiyor. Onların tecrübeleri sektörün gelişimine ciddi katkılarda bulunacaktır.
 
Yazı dizimizde bütün işletmecilerin görüşlerine yer vermeyi planlamıştık. Hazırladığımız soruları mail ve faks şeklinde otel yetkililerine gönderdik. Gazetemizin haber merkezi tarafından ilgililerle görüşmeler yapıldı. Verdiğimiz süre içinde sorularımızı yazılı olarak cevaplandıran Palan Otel Genel Müdürü LEYLA MUTLU TÜRK’E teşekkür ediyoruz. İşte sorularımız ve MUTLUTÜRK'ÜN  cevapları :
 
Erzurum kayak merkezi nasıl daha çağdaş bir görünüme kavuşturulabilir?
 
Erzurum kayak merkezini daha çağdaş bir görünüm kazandırabilmek öncelikle tesis anlamında yatırımcıların kayak merkezine yatırım yapmaları için devletin bu konuda yatırımcıların dikkatini buraya çekecek gerekli tanıtımın ve teşvikin sağlanması gerekir.
 
Ayrıca kayak merkezi için yapılması şart olan fakat henüz yapılmamış reklâm kampanyaları düzenleyerek öncelikle kendi ülkemizde ve daha sonra işbirliği yapabileceğimiz ülkede yaşayan ve hedef kitle içinde yer alan vatandaşlara ulaşılarak kayak merkezi hakkında bilgi sağlamak ve kaya merkezine gelmeleri sağlanmalı.
 
Erzurum kış turizmi potansiyelini yeterince kullanabiliyor mu? Bu potansiyeli geliştirmek için kısa ve uzun vadede ne gibi önlemler alınabilir?
 
Erzurum’daki kış turizm potansiyeli yeterince kullanılamıyor. Erzurum kayak merkezi çok daha fazla müşteriyi ağırlayabilecek yer, tesis alanı ve pistlere sahip. Fakat gerekli potansiyel sağlanamıyor. Bunun başlıca sebeplerinden biri daha öncede belirttiğimiz gibi Erzurum kayak merkezine müşteri olabilecek kitlenin bu kayak merkezinde sunulan hizmet ve kalite hakkında bilgisi olmayışı. Örneğin Erzurum kayak merkezinde uluslararası kayak federasyonu(FIS) tarafından tescilli 2 adet piste  sahip ve  Türkiye’de başka hiçbir kayak merkezinde FIS tarafından tescilli 2 adet pist bulunmuyor. Erzurum kayak merkezinde tekrar tesis kullanmadan aralıksız en uzun süre kayak yapılabilecek pist mesafelerine sahip ve buda kayakçılar bakımından çok önemli bir nokta.
 
Unutulmaması gereken bir diğer faktör telesiyej noktalarında beklemeden telesiyejleri kullanma. Bu konuda ise diğer kayak merkezlerinde olmayan ve kuyruklar oluşmadan mevcut kapasitesinden çok daha fazla müşteriyi taşıyabilecek tesisler mevcut.  
 
Ayrıca sunulan hizmet çeşitliliği ve kalitesi de uygulan fiyat bakımından diğer kayak merkezlerine göre çok uygun. Fakat bu konuda müşteri kitlesi içinde bilgi sahibi olan çok az oranda.
 
Bu faktörler göz önünde bulundurulduğunda Kısa vadede yapılması gerekenler profesyonel, acemi veya yeni başlayacak olan kitleye çeşitli organizasyon, reklâm, tanıtım ve halkla ilişkiler projeleri üretilerek ulaşmak ve gelmesini sağlamak gerekir.
 
Uzun vadede ise yatırımcılara teşvik sağlayarak Erzurum kayak merkezine yatırım yapmalarını sağlamak ve ayrıca sunulan hizmet, kalite ve müşteri sadakati yaratma çalışmalarının her sene bir önceki seneye göre hiç ödün vermeden devam edilmesi gerekir.
 
Tesisleşme, Ulaşım, Konaklama ve Tanıtım gibi konularda önerileriniz nelerdir?
 
Öncelikle tesisleşme konusunda daha öncede belirttiğim gibi kayak merkezine yapılacak olan tesisler için teşvikin sağlanması ve yatırımcıların dikkatinin bu tarafa çekilmesi gerekiyor.
 
Ulaşım konusunda ise örneğin palandöken kayak merkezinin şehir merkezine ve toplu ulaşım noktalarına( Havaalanı, otogar, tren garı vb.) olan yakınlığı da kayakçılar için çok önemli bir etken. Örneğin Türkiye’deki kayak sporunu yapan kitlenin büyük bir çoğunluğunu oluşturan İstanbul’daki bir kişinin Uludağ, Kartal kaya vb. kayak merkezlerine ulaşım ile Erzurum kayak merkezine ulaşımında hava yolu tercih edildiği takdirde Erzurum kayak merkezine daha kısa bir sürede ulaşılabiliyor. Erzurum şehir merkezine ve otogarına yaklaşık 5km, havaalanına yaklaşık 30 km olması bir kayakçı için çok önemli bir etken. Hava yolu şirketleri Erzurum’a charter seferleri başlatırlarsa bununda ulaşım bakımında kayak merkezine daha fazla getirisi olacağı kanaatindeyim.
 
Konaklama konusunda Erzurum kayak merkezinde konaklayacak olan müşteriler için çok çeşitli konaklama imkânları sunulmakta. Erzurum kayak merkezinde bulunan tesisler tarafından farklı gelir düzeylerine uygun konaklama alternatifleri bulunmakta. Yani gelen müşteriler kendi maddi imkânları doğrultusunda alabilecekleri en iyi konaklama imkânı hizmet ve kaliteyi bulabilirler.
 
Tantım konusu Erzurum kayak merkezinin en büyük sorunu olabilir. Çünkü Erzurum kayak merkezinde bulunan imkânların kayakçılar tarafından bilinmemesi potansiyelin düşük olması veya farklı yerlere dağılmasını sağlıyor. Bunun sorunun giderilmesi için Erzurum kayak merkezi hakkında profesyonel çok başarılı ve bir tanıtım çalışması yapılması gerekiyor. Bu çalışma için yerel ve ulusal basın organlarının kullanılması çok önemli. Eğer bahsettiğim bu tanıtım çalışması yapıldığı takdirde Erzurum kayak merkezinin şimdiki potansiyelinden çok daha fazla potansiyele ulaşacağı düşünüyorum.
 
 
Tesislerin Yaz aylarında boş kalmaması için ne gibi alternatif etkinlikler geliştirilebilir bu konuda turizm bakanlığına ne gibi görevler düşüyor.
 
Erzurum kış turizmi için eşsiz kayak merkezine sahip olduğu kadar yaz aylarında yapılabilecek turizm çeşitleri içinde imkânlar ve olanaklara sahip bir bölge. Örneğin bir Çoruh nehri rafting sporunu yapanlar için eşsiz bir nehir. Ayrıca Erzurum’daki tarihi ve doğal zenginlikte inanç turizmi, kültür turizmi ve benzeri turizm için çok önemli etkenler. Bu zenginliği tanıtabilecek ve tesisleştirilebilecek alanlar üzerinde turizm bakanlığı başarılı çalışmalar yaparsa en az kış aylarında olduğu gibi kalan diğer zamanlarda da tesislerimiz misafir ağırlayabilirler.
 
Uluslar arası üniversiteler spor federasyonu tarafından (FISU) düzenlenecek olan 25.dünya üniversite 2011 olimpiyatının Erzurum’da yapılmasını kış turizminin geleceğe ve şehrin tanıtımı açısından nasıl yorumluyorsunuz? Bu konudaki çalışmaları yeterli buluyor musunuz? Ne gibi başka çalışmalara ihtiyaç var?
 
 
2011 yılında Üniversiteler arası kış olimpiyatlarının Erzurum’da yapıldığı takdirde birçok ülkenin basın organlarının buraya gelerek sadece Erzurum’un değil Türkiye’nin de değeri milyar dolarla ifade edilemeyecek bir reklâm ve tanıtımının yapılması demektir. Buda böylesi büyük bir tanıtımın ardından Erzurum kayak merkezindeki mevcut potansiyelin bir anda artışı anlamına gelecektir.
 
Bu konudaki çalışmaları yeterli olup olmadığına gelince Erzurum Valiliği, Belediyesi, Beden terbiyesi, kayak fed. vb kuruluşlar bu konuda çok güzel çalışmalar yaptığına inanıyorum. Tabi zaman daha fazla olsaydı belki daha iyi çalışmalar yapılabilirdi fakat bu kadarlık kısa zaman içinde yapılabileceğin en iyisinin yapıldığı kanaatindeyim. Bu çalışmanın yeterli olup olmadığını da 16 Ocak günü hep beraber izleyeceğiz.
 
 
PALANDÖKEN Kayak merkezine gelen yabancı sayısı yıllar itibarıyla artış gösteriyor. Ancak, PALAN OTEL Genel Müdürü Leyla MUTLUTÜRK bunu yeterli bulmuyor ve şöyle diyor :
 
"Erzurum’daki kış turizm potansiyeli yeterince kullanılamıyor. Erzurum kayak merkezi çok daha fazla müşteriyi ağırlayabilecek yer, tesis alanı ve pistlere sahip. Fakat gerekli potansiyel sağlanamıyor."
 
            vahdet_nafiz_aksu@yahoo.com